Cum îți poți curăța singur coșul de fum înaintea iernii. Tehnicile și materialele de care ai nevoie

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 17:36
5452 citiri
Cum îți poți curăța singur coșul de fum înaintea iernii. Tehnicile și materialele de care ai nevoie
Funinginea adunata pe cosul de fum scade si eficienta sobei FOTO Pixabay

Indiferent că e vorba de o sobă cu lemne, centrală pe peleți sau un cuptor cu coacere, trebuie neaparat să curațăm cosulului de fum pentru a nu ne pune viața în pericol.

Această operațiune poate fi făcută fără a apela la un specialist.

Trebuie sa stii ca un cos de fum care nu este curatat creste riscul de incendiu. Hornul se infunda cu funingine si alte reziduuri in urma arderilor, iar acest lucru poate provoca un incendiu, dar mareste si riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.

Totodata, funinginea adunata pe cosul de fum scade si eficienta sobei, a centralei ori a cuptorului. Arderea nu se mai face eficient, iar acestea nu mai produc la fel de multa caldura.

Daca nu iti cureti cosul de fum risti si o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Toata operatiunea nu este atat de grea, insa o sa ai nevoie de o perie speciala si accesorii care te ajuta la prelungirea acesteia. Inainte de toate o sa ai nevoie de o masca de praf, o lanterna si o folie pentru a acoperi zona de langa soba, centrala sau cuptor, pentru ca vei face mizerie.

Curatarea unui horn incepe de sus, asa ca dupa ce ai terminat curatarea acestuia va trebui sa cureti si in partea de jos. Drept urmare, vei curata si din partea de jos a hornului, insa ai grija sa indepartezi toata funinginea si reziduurile care s-au format.

Curatarea hornului mai poate fi si catalitica, adica vom folosi produse chimice care pot reduce depunerile sau curata cosul.

Bineinteles,, iar aici aducem in discutie cojile de cartofi sau cele de nuca ori sarea. Totodata, curatarea cosului de fum se face si cu naftalina. Toate aceste ingrediente se pun in foc, iar hornul casei tale se va curata, relatează publucația Cumsa.ro

Alte metode pe care le puteti folosi pentru curatarea catalitica a hornului sunt buturugile speciale, dar si praful ori pudrele speciale.

Fratele lui Dani Oțil e cel mai bun specialist din România. În ce domeniu s-a făcut remarcat Dorin
Fratele lui Dani Oțil e cel mai bun specialist din România. În ce domeniu s-a făcut remarcat Dorin
Pe cât de celebru este Dani Oțil, una dintre vedetele Antenei 1, pe atât de discret este fratele său, Dorin, mai mare cu patru ani. Cei doi sunt destul de apropiați, chiar dacă Dorin...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#cos fum, #curatare, #materiale, #specialist, #iarna , #stiri magazin