Curajoasele din tribul Hamer, din Etiopia - batute ca baietii sa devina barbati (Galerie foto)

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 21:15
14249 citiri
Curajoasele din tribul Hamer, din Etiopia - batute ca baietii sa devina barbati (Galerie foto)

Daca despre barbatii din diferite triburi ale lumii se stie ca urmeaza tot felul de ritualuri pentru a fi considerati maturi, despre incercarile prin care sunt trecute femeile se cunosc putine lucruri. Iar cele din tribul etiopian Hamer se dovedesc cu adevarat curajoase, ele suportand lovituri de bici pe spate si mandrindu-se ulterior cu cicatricele.

Tribul traieste intr-o regiune ramasa aproape intacta de secole. Zona face parte din patrimoniul UNESCO si nu seamana cu o alta pe Terra, relateaza Environmental Graffitti.

O sarbatoare tipica pentru membrii tribului, care traiesc pe Valea Omo, din Etiopia, este atunci cand baietii devin barbati. Momentul trecerii spre lumea adultilor, purificarea corporala ce se considera ca are loc, este marcat in prezenta si cu ajutorul vitelor, strans legate de existenta lor.

Odata ce au trecut in pas grabit pe spatele acestora, vitele fiind asezate una langa alta, se considera ca baietii, deveniti barbati, se pot casatori, pot avea copii si chiar detine astfel de animale.

Dupa ce beau indeajuns de multa bere, pe care o face chiar tribul, si danseaza ori canta in cinstea baietilor ce vor deveni adulti, femeile, ce poarta cicatrice pe brate, rezultate in urma taierii pielii si frecarii acesteia cu mangal, isi dezgolesc spatele uns in prealabil cu unt si incep sa provoace barbatii.

La inceput reticenti, acestia reactioneaza intr-un final, lovind pe spate femeile.

Loviturile nu sunt unele simbolice, de ceremonie, ci vanjoase, in toata regula, betele rupandu-se. In tot acest timp, femeile continua sa provoace barbatii, care nu se opresc din a administra lovituri.

De la aceasta scena nu lipsesc decat fetitele si mama tanarului ce urmeaza sa devina barbat.

Ce inseamna aceasta scena de violenta ritualica? Femeile isi arata astfel sprijinul pentru baietii ce incep procesul de maturizare. Cu cat mai multe lovituri pot suporta, cu atat este mai mare devotamentul pentru baietii care le sunt frati sau rude.

In plus, astfel se asigura si loialitatea viitorilor barbati fata de ele. Se asteapta de la acestia sa arate aceeasi considerare pentru ele pe viitor, ajutandu-le la ananghie.

Abia acum vine momentul adevaratului ritual, in care baietii, barbati in devenire, sar peste vite, practic mergand in viteza pe spatele acestora.

Inainte de a trece la fapte, de a sari peste 15 vite, vaci si tauri castrati (reprezentand femeile si copiii din trib), baietii sunt vopsiti pe fete pentru a semana cu niste leoparzi, iar copul li se curata cu nisip, pentru a fi eliberati de pacate.

Desi saritura in sine, ritualul, nu dureaza mai mult de o dupa-amiaza, pregatirile incep din timp, fiind anuntate rudele care traiesc la departare, pentru a participa la festivitate. Membrii tribului incep sa consume berea ritualica si cu cateva zile inainte de eveniment.

Pentru membrii tribului vitele sunt sfinte, in vremuri de restriste datorandu-le existenta. Sunt insa si un semn al bogatiei. Nu degeaba in dialectul vorbit de trib exista 27 de termeni ce desemneaza vitele, refeindu-se la culoarea si pielea acestora.

Inainte de atrece de acest ritual, un baiat este considerat imatur, impur din punct de vedere sexual, fara valoare. Asta se va schimba in functie de cum se achita de sarcina. Daca acesta cade, este lasat insa sa se ridice si sa reia traseul.

Dupa ce sariturile peste vite se incheie, se petrece, femeile alegandu-si parteneri, iar tinerii deveniti barbati sunt rasi in cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#traditii trib Hamer Etiopia, #imagini trib Hamer Etiopia, #femei batai ritualice trib, #poze trib Hamer Etiopia, #ritual barbati trib Hamer , #obiceiuri