Cum vor arata generatiile viitoare?

Vineri, 22 Martie 2013, ora 18:17
8220 citiri
Cum vor arata generatiile viitoare?

Lumea este in continua schimbare. Anticii nu semanau cu stramosul lor din Neanderthal, medievalii nu semanau cu anticii, noi nu mai semanam cu medievalii. Este sigur ca nici generatiile viitoare nu vor mai semana cu noi, cei de azi.

Desi nu poate prezice nimeni exact cum vor evolua oamenii, exista criterii dupa care ne putem face o imagine despre ceea ce ii poate influenta. Iata cateva exemple, prezentate de Infoniac.

Infatisarea

Este vizibila inca din zilele noastre tendinta de a se estompa diferentele frapante de altadata dintre infatisarea europenilor, a africanilor, asiaticilor si altor popoare.

Fenomenul migratiei libere si socializarea la scara tot mai larga favorizeaza apropierea umana, casatoriile mixte, aparitia de copii rezultati din incrucisarea de rase.

Dezvoltarea mijloacelor de transport si de comunicare face ca tot mai multi oameni sa nu mai fie izolati, ca altadata. Infatisarea oamenilor are tendinta de uniformizare.

Un sistem imunitar slabit

Pe masura ce depindem tot mai mult de medicamente si indeosebi de antibiotice, cu care ne protejam sanatatea, sistemul nostru imunitar devine tot mai lenes.

Intrucat lumea evoluata isi prepara tot mai multe medicamente, este de asteptat ca si sistemul imunitar sa devina tot mai putin activ.

Atrofia musculara

Nu exista indoiala ca atletii nostri sunt mai putin puternici decat cei din antichitate si este usor de observat ca, in conditile confortului omniprezent, forta fizica este putin solicitata.

Ne lipseste din ce in ce mai mult antrenamentul si cadem tot mai des prada sedentarismului. Expertii constata inca de acum ca masa musculara individuala scade de la o genaratie la alta.

Cresterea in inaltime

O alimentatie superioara face ca statura omului sa fie in crestere. Antropologii au stabilit ca, numai in ultimii 150 de ani, inaltimea medie a omului a crescut cu 10 cm.

Extrapoland ritmul de crestere din ultimul secol, expertii apreciaza ca, peste alti 150 de ani, nu va mai constitui raritate un barbat sau chiar o femeie cu inaltimea peste doi metri.

Caderea parului

In conditiile actuale de trai, acea functie a parului de a pastra caldura in corp si-a pierdut demult din importanta. Antropologii apreciaza ca, in societatea primitiva, nu existau oameni cu chelie. Aceasta ar putea fi consecinta purtarii caciulilor.

Nu este exclusa in viitor generalizarea cheliei, atat la barbati, cat si la femei, pentru simplul motiv ca organismul nu simte nevoia de a-si proteja capul de intemperii.

Dintii

Antropologii au stabilit ca, in ultimii 100.000 de ani, dintii speciei umane au scazut la jumatate ca marime. In masura in care muscam tot mai putin direct din aliment, folosind tacamurile, se prevede o atrofiere a acestora.

Primele afectate sunt "maselele de minte", care vor disparea. De altfel, atrofierea lor a inceput demult.

Tulburari de memorie

Scriitori din secolul trecut faceau observatia - poate metaforic - ca taranul are memorie mai buna decat orasanul. S-ar putea sa fie un adevar: cand stii carte putina, inteligenta se bazeaza in principal pe memorie.

Cititul a deschis alt orizont al cunoasterii, dar creierul a "priceput" ca nu este necesar sa le tina minte pe toate: informatiile se stocheaza mai sigur in carti, enciclopedii si manuale.

Insasi aceasta faza insa tinde sa fie depasita de calculator. Avand acces la o memorie stocata in soft-uri, este foarte probabil ca oamenii viitorului sa se abtina de la a face gimnastica memoriei, cale sigura spre atrofiere.

Din fericire, scaderea capacitatii memoriei nu inseamna si a inteligentei. Aceasta se poate folosi foarte bine de o "memorie externa", respectiv baza de date bogata a calculatorului.

Circumferinta capului

Acest aspect este cel mai controversat dintre toate. Pe de o parte se constata ca omul, in evolutia lui, si-a dezvoltat masa creierului, ceea ce a impus o cutie craniana mai mare. Pe de alta parte, medicii apreciaza despre copiii cu cap mare ca nu se vor putea naste.

Chiar si astazi, dimensiunea capului se afla la o limita peste care nasterea normala n-ar mai fi posibila.

Ca urmare, variantele sunt doua: ori capul nu se va mai dezvolta, ori copiii vor trebui nascuti prin cezariana. Nu se poate prefigura viitorul, dar este foarte posibil ca maternitatile generatiilor care vin sa fie pregatite pentru aceasta varianta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#infatisare om evolutie schimbari, #cadere par dinti antopologi, #schimbari fizionomie viitor, #infatisare om viitor, #schimbari infatisare om viitor , #cercetare