Cum se prepara cea mai sanatoasa cafea

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 06:10
10093 citiri
Cum se prepara cea mai sanatoasa cafea
Foto: Pixabay

Licoare cu traditie, cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, oamenii de stiinta fiind de parere ca poate chiar prelungi viata - cu o singura conditie: sa fie preparata corect. Un studiu incheiat recent, care a investigat legatura dintre metodele de preparare a cafelei si riscul de infarct miocardic si deces, a ajuns la concluzia ca cea mai sigura este cafeaua la filtru.

Avand in vedere ca in perioada pandemiei COVID-19 consumul de cafea a crescut, cercetatorii au prezentat rezultatele unui studiu recent incheiat, in care au analizat efectele cafelei aspura organismului uman, in functie de modul in care este preparata, si au concluzionat ca un consum moderat de cafea filtrata scade considerabil riscul de mortalitate in afectiunile cardiovasculare.

Cercetatorii sustin ca cea mai sanatoasa varianta este cafeaua la filtru, pentru ca filtrarea indeparteaza substantele din cafea care cresc nivelul de colesterol in sange si astfel previne infarctul miocardic si decesul prematur.

La nivel global, cafeaua este una dintre cele mai populare si mai frecvent utilizate bauturi stimulatoare. Acest obicei se coreleaza, insa, cu niveluri crescute de colesterol total si LDL-colesterol (colesterol "rau") - care pot deteriora sanatatea inimii.

Au fost identificati compusii nocivi si s-au creat metode de a-i indeparta, prin filtrare. In comparatie cu cafeaua filtrata, cea nefiltrata contine o concentratie de aproximativ 30 de ori mai mare de substante hiperlipemiante.

Potrivit Medicalxpress, dupa ce au studiat obiceiurile de consum de cafea a peste jumatate de milion de persoane din Norvegia, timp de 20 de ani, oamenii de stiinta au constatat ca, intr-adevar, cea mai sanatoasa cafea este cea filtrata.

In cadrul studiului, publicat in European Journal of Preventive Cardiology, revista Societatii Europene de Cardiologie (ESC), cercetatorii au examinat legatura dintre metodele de preparare a cafelei si riscul de infarct si deces.

Concluzia a fost ca exista o legatura puternica intre metoda de preparare a cafelei si longevitate. Cafeaua nefiltrata contine substante care cresc colesterolul "rau"(LDL), despre care se stie ca este factor important in producerea accidentelor vascular cerebrale si a infarctului miocardic, iar folosirea unui filtru elimina aceste substante, astfel incat cafeaua nu mai reprezinta un pericol de crestere a colesterolului.

Studiul s-a desfasurat intre 1985 si 2003 si a inclus un esantion reprezentativ al populatiei norvegiene: 508.747 de oameni sanatosi, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Participantii au completat un chestionar in care au notat cantitatea si tipul cafelei consumate, precum si alte variabile important de analizat: fumatul, educatia, activitatea fizica, inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala si colesterolul.

Astfel, 59% dintre participantii inscrisi in studiu preferau cafeaua filtrata, 20%, cafeaua nefiltrata, 9% dintre participanti consumau ambele tipuri de cafea, iar 12% nu consumau deloc cafea.

Pana in 2003, la incheierea studiului, 46.341 de participanti au murit. Dintre acestia, 12.621 din cauza bolilor cardiovasculare (6.202, in urma unui atac de cord).

Cand cercetatorii au analizat obiceiurile participantilor, au observat cateva modele notabile. Pe de-o parte, obiceiul de a consuma cafea nefiltrata nu creste riscul de deces, comparativ cu al celor care nu obisnuiesc sa bea cafea - cu exceptia barbatilor de peste 60 de ani, in cazul carora cafeaua nefiltrata e clar legata de mortalitate cardiovasculara crescuta.

Pe de alta parte, s-a observat ca obiceiurile de consum s-au schimbat in cei 20 de ani de studiu. Astfel, subiectii mai tineri, care la inceputul studiului obisnuiau sa consume cafea nefiltrata, au trecut treptat la cafeaua filtrata, reducand astfel riscul de asociere cu mortalitatea cardiovasculara, in timp ce participantii care erau mai in varsta la inceputul studiului au fost mai putin dornici sa isi schimbe obiceiurile.

Potrivit rezultatelor, consumul de cafea nu este un obicei nesanatos. Mai mult, bautul de cafea filtrata este mai sigur decat a nu consuma deloc cafea, corelandu-se cu o scadere de 15% a riscului de deces din orice alta cauza, nu doar cardiovasculara.

Deasemnea, in comparatie cu a nu bea deloc cafea, consumul de cafea filtrata s-a asociat, la barbati, cu o scadere cu 12% a riscului de deces de cauze cardiovasculare, iar la femei, cu o scadere de 20%.

In plus, cafeaua filtrata s-a corelat cu risc mai mic de deces din orice cauza, cardiovasculara sau de infarct miocardic, fata de cafeaua nefiltrata. Cercetatorii sustin ca asta se intampla, partial, din cauza cantitatilor crescute de colesterol din cafeaua nefiltrata.

Datele oferite sunt observationale, iar recomandarile specialistilor sunt ca persoanele cunoscute cu hipercolesterolemie sa incerce sa evite cafeaua nefiltrata - inclusiv cea facuta la cafetiera. Indivizilor fara niveluri crescute de colesterol li se recomanda sa opteze pentru cafeaua filtrata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#cercetare, #cafea, #preparare, #sanatate, #colesterol, #infarct , #cercetare