Cum au contribuit prostituatele la dezvoltarea Vestului Salbatic si la castigarea dreptului la vot al femeilor

Duminica, 13 Septembrie 2020, ora 00:19
5080 citiri
Cum au contribuit prostituatele la dezvoltarea Vestului Salbatic si la castigarea dreptului la vot al femeilor
Foto: Pixabay

Femeile, la fel ca barbatii au venit in Vestul Salbatic pentru oportunitatile economice si in ciuda dezavantajelor considerabile, prostitutia a fost de multe ori linia cea mai profitabila de munca aflata la dispozitia acestora.

In secolul al 19 lea nu existau multe oportunitati de munca pentru femei, iar prostitutia le oferea independenta de care aveau nevoie.

In fapt, pana la sosirea femeilor, orasele din Vestul Salbatic nu erau intr-adevar orase, ci mai degraba lagare de munca. Atunci cand au venit in Vest, femeile au identificat o nevoie economica clara. Serviciile lor au fost atat de cerute incat multe dintre aceste femei faceau mai multi bani decat barbatii pe care ii serveau.

Orase intregi au aparut in jurul bordelurilor, iar influenta femeilor a transformat acele campuri de munca in orase pline de viata.

Prostituatele - lideri ai comunitatii

Mai mult decat atat, cu toata bogatia pe care o aveau, acele femei au devenit lideri in comunitatile de unde faceau parte. Si-au folosit puterea pentru a furniza servicii care erau necesare in Vestul Salbatic.

De exemplu, doamna Millie din New Mexico si-a folosit averea pentru a trimite copii din comunitate la facultate.

Laura Evans din Colorado, a furnizat compensatii materiale pentru barbatii vatamati in razboi si a oferit adapost victimelor abuzului domestic.

Diamond Jessie Hayman a oferit alimente si imbracaminte pentru cei ramasi fara adapost dupa cutremurul din 1906 din San Francisco.

Belle Brezing de la Lexington, Kentucky a fost atat de renumita incat se spune ca a fost modelul pentru Belle Watling in romanul clasic "Pe aripile vantului" de Margaret Mitchell.

Femeia, politica si castigarea dreptului la vot

Autoarea si istoricul Jan Mackell Collins afirma:

"Deci, este adevarat ca industria prostitutiei este una foarte periculoasa din cauza bolilor, violentei domestice, abuzul de droguri, dar prostituatele au fost pionieri, la fel ca barbatii pe care i-au servit. De fapt, foarte multe prostituate si matroane au fost adevarate femei de afaceri. Fiind prostituata le putea da mai multa libertate financiara femeilor din Vestul Salbatic decat aveau femeile din Est."

In 1869, femeile detineau atat de multa putere in Vest ca Statul Wyoming a devenit primul teritoriu care le-a dat dreptul femeilor sa voteze - cu o jumatate de secol inainte ca restul natiunii sa ofere acest drept.

Wyoming a refuzat sa devina un stat pana ce femeile nu au putut pastra acest drept.

"Putem sta in afara Uniunii 100 de ani, dar nu vom veni fara femeile noastre!" - a sustinut legislatura din Wyoming.

Femeile au putut sa-si pastreze dreptul de a vota, iar Wyoming a intrat in Uniune ca Statul Egalitatii, iar ideea s-a raspandit rapid. Urmatoarele opt state in care femeile au obtinut dreptul la vot erau toate din Vestul Salbatic.

In 1924 Wyoming a fost primul Stat din SUA unde a fost aleasa o femeie guvernator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Cererea statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al ONU urmează să fie votată vineri, 19 aprilie, în Consiliul de Securitate, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#prostitutie, #vestul salbatic, #vot, #Femei , #stiri magazin