Cum arata o imagine in care sunt stranse 200 de miliarde de stele

Joi, 28 Martie 2019, ora 09:33
8925 citiri
Cum arata o imagine in care sunt stranse 200 de miliarde de stele
Foto: Twitter/Hubble

Ca niste muritori de pe Pamant e normal sa fim fascinati de maretia a ceea ce ne inconjoara. Iar cand NASA face publice imagini surprinse de telescopul Hubble cu galaxii indepartate e normal sa vrem sa vedem cum arata vecinii nostri tacuti.

Iar cand intr-o imagine "incap" 200 de miliarde de stele e cu atat mai fascinant. O astfel de imagine a fost facuta publica de NASA recent. Telescopul Hubble a surprins galaxia Messier 49 (M49), aflata la o departare de 56 de milioane de ani lumina si cu un diametru de aproximativ 157.000 de ani lumina, arata Live Science.

Aceasta galaxie eliptica este prima descoperita din Roiul galactic Virgo (Fecioara) si este mult mai stralucitoare decat orice alta galaxie cunoscuta aflata la o distanta similara fata de Terra. E unul dintre cele mai stralucitoare corpuri ceresti ce pot fi observate de pe Pamant.

Galaxiile eliptice contin, de obicei, mai multe stele batrane decat tinere, albastre. M49 are o tenta de culoare galbui, ceea ce indica faptul ca este formata, in principal, din stele batrane, care emit o lumina mai rosie decat Soarele. De altfel, marea majoritate a stelelor au 6 miliarde de ani, cu mult inainte de aparitia Soarelui si a sistemului nostru solar. Restul sunt cu mult mai batrane.

In centrul galaxiei Messier 49 se afla o gaura neagra supermasiva, cu masa echivalenta a peste 500 de milioane de sori. Destul de multe elemente de cuprins intr-o imagine, dar Hubble a reusit.

Intr-o alta imagine facuta publica de catre NASA se poate vedea galaxia Messier 28, si aceasta descoperita de acelasi astronom Charles Messier in anii 1770.

Aflata langa constelatia Sagetatorului, M28 este mai apropiata de noi, aflandu-se la numai 18.000 de ani lumina. Asa se explica si de ce stelele sunt mai clare, mai in detaliu decat cele din galaxia M49.

Citeste si NASA a facut publica o imagine spectaculoasa, cu doua galaxii care dau ultima lupta (Foto)

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#galaxii Hubble Nasa, #galaxia M49, #galaxia m28 , #NASA