Cum arata, de fapt, Iisus Hristos? Indiciile se afla in Biblie si in documente istorice (Foto)

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 21:00
23327 citiri
Cum arata, de fapt, Iisus Hristos? Indiciile se afla in Biblie si in documente istorice (Foto)
Foto: Wikipedia Commons

Mantuitorul Iisus Hristos este cea mai pictata personalitate din lumea occidentala, insa portretul realizat de artisti nu este in conformitate cu realitatea.

Cel putin asa sustine Joan Taylor, profesor la King's College din Londra, unde preda cursuri despre originile crestinismului si Al Doilea Templu din Ierusalim, intr-un editorial publicat de BBC.

Barba si par

Desi multe tablouri il infatiseaza pe Fiul Domnului cu parul lung si cu barba pana la piept, Hristos s-ar fi adaptat, de fapt, vremurilor in care traia.

Astfel, potrivit profesorului citat, in acea vreme, moda la barbati era cu totul alta.

Toate persoanele de sex masculin se tundeau, iar barba nu era foarte mare. Deci, cel mai probabil, asa se purta si Hristos.

In caz contrar, el ar fi fost identificat ca un nazireu care a depus juramantul in fata lui Dumnezeu. Ritualul presupunea ca, pentru o perioada lunga de timp, acesta se dedica slujirii Domnului, nu se tundea si nici nu punea gura pe vin. Ceea ce nu era cazul lui Hristos (va mai amintiti de momentul in care a transformat apa in vin?). De fapt, Mantuitorul era criticat pentru ca ar fi baut prea mult (Evanghelia dupa Matei, capitolul 11, versetul 19).

Hainele

In unele tablouri, Hristos apare acoperit de o roba lunga. Problema este ca Biblia insasi arata contrariul. O astfel de vestimentatie era specifica oamenilor instariti, care o purtau la ocazii speciale, ca semn al bogatiei.

Dar intr-un din predicile sale, Fiul lui Dumnezu ii condamna pe acestia. "Luati seama la carturari carora le place sa se plimbe in haine lungi si sa li se plece lumea in piete, si sa stea in bancile dintai in sinagogi si sa stea in capul mesei la ospete. Ei, care secatuiesc casele vaduvelor si de ochii lumii se roaga indelung, isi vor lua mai multa osanda", se arata in Evanghelia dupa Marcu, capitolul 12, versetele 38-40.

Cel mai probabil, Hristos ar fi purtat o tunica pana la genunchi, din lana nevopsita.

Ce purta in picioare

Sandalele erau la moda in acea perioada. Talpa era facuta din piele tare de animale, fiind cusuta din mai multe bucati, iar restul era realizat din fasii de piele.

Care erau trasaturile sale faciale?

Hristos era iudeu, la fel ca Moise, asa ca profesorul citat considera ca trasaturile faciale cel mai fidel exprimate se afla in sinagoga Dura-Europos, ce dateaza din secolul al treilea, iar in prezent se afla pe teritoriul Siriei.

Foto: Wikipedia Commons

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cum arata Hristos, #portret Hristos , #inedit