Cum a aparut aurul pe Pamant - gratie unui asteroid?

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 15:25
8083 citiri
Cum a aparut aurul pe Pamant - gratie unui asteroid?
Foto: National Geographic

Asteroizii ar fi adus aurul si alte metale pretioase pe Pamant si Marte, conform unei teorii stiintifice. O alta teorie sustine ca totul se datoreaza doar proceselor chimice care au avut loc la formarea planetelor.

Oamenii de stiinta sustin ca, printre altele, aurul a fost adus pe Pamant de asteroizi imediat dupa ce planeta noastra si-a format miezul, informeaza National Geographic.

Nu se stie cu exactitate tipul unui astfel de obiect masiv care s-ar fi ciocnit cu Pamantul. S-au facut simulari pe calculator si a rezultat ca doar cativa asteroizi care s-au ciocnit de Pamant acum 4,5 miliarde de ani ar fi adus elemente pretioase.

Ei au ramas in urma formarii planetelor din sistemul solar. Cel mai mare dintre acesti asteroizi a avut o marime de peste 3.000 de metri. Astfel de coliziuni au avut loc, de asemenea, pe Luna si Marte. Este posibil ca ei sa fi fost chiar si sursa apei pe Luna, dupa cum afirma William Bottke, coordonatorul studiului publicat in revista Science.

Mostrele prelevate de pe Luna arata ca satelitul nostru natural s-a format in urma impactului dintre Pamant, in primele faze de dezvoltare, si un obiect de marimea planetei Marte. Centura de asteroizi contine trei din cei mai mari asteroizi: Ceres, Pallas si Vesta, cu diametre cuprinse intre 483 si 966 de kilometri.

Alti asteroizi mai mici au diametre de aproximativ 241 de kilometri. Intre aceste extreme, nu exista marimi intermediare. Craterele imense de pe Marte sunt marturia impactului cu asteroizi uriasi in trecutul foarte indepartat al acestei planete.

O alta teorie: procesele chimice complexe

Un alt om de stiinta, Jay Melosh, de la Universitatea Purdue, spune ca nu este convins de aceasta teorie. El sustine ca astfel de obiecte masive ar fi putut sa isi formeze propriul miez, incorporand in el metalele pretioase. Posibilitatea ca ele sa fi adus pe Pamant aurul, de exemplu, nu mai este chiar cea acceptata, din acest punct de vedere.

El crede ca aurul exista pe Pamant datorita unor procese chimice complexe. Metalele pretioase sunt prezente in aceeasi concentratie si pe Marte, spune acesta, pe Luna ea fiind mai mica. Similitudinea Pamantului cu planeta Marte, din acest punct de vedere, indica, spune Melosh, ca totul nu a fost chiar o intamplare a ciocnirii cu un asteroid urias.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#asteroizi aur Pamant, #Luna Marte aur asteroizi , #planete