Crocodilii sunt foarte rapizi si pe uscat, chiar galopeaza, asemenea cailor

Marti, 17 Decembrie 2019, ora 21:13
10098 citiri
Crocodilii sunt foarte rapizi si pe uscat, chiar galopeaza, asemenea cailor
Foto: Arhiva Pixabay

Galopul este o miscare gratioasa, de obicei asociata cailor, insa o echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a descoperit ca nu doar acestia pot galopa, ci si... crocodilii, relateaza marti Press Association.

Alte reptile din ordinul Crocodilia, precum aligatorul si caimanul, nu sunt capabile de o gama similara de miscari, insa se pot deplasa "la trap". Chiar si asa, crocodilii si aligatorii pot atinge viteze de circa 17 km/h.

Studiul, condus de Colegiul Veterinar Regal (Royal Veterinary College - RVC), sugereaza ca aceasta capacitate de galop - si de deplasare intr-un mod chiar mai putin obisnuit, numit mers saltat - este asociata cu dimensiunea si conformatia reptilei in cauza.

"Am fost foarte surprinsi de un lucru important: in ciuda mersului lor diferit, crocodilii si aligatorii pot alerga la fel de rapid", a declarat profesorul John Hutchinson, specialist in biomecanica evolutiva la RVC si autor principal al studiului.

"Asadar, de ce unii crocodili aleg sa galopeze? Banuim ca salturile si galopul ofera micilor crocodili accelerare si manevrabilitate mai bune, utile in special pentru a scapa de pericol. Se pare ca aligatorul si caimanul raman pe pozitie mai degraba decat sa fuga cu un mers extrem", a explicat specialistul.

Cercetatorii de la RVC au amplasat camere video la St. Augustine Alligator Farm Zoological Park din Florida, Statele Unite. Impreuna cu experti din acest parc zoologic, ei au studiat mersul si viteza a 42 de exemplare din 15 specii din ordinul Crocodilia.

Ei au descoperit ca, asa cum era de asteptat, membrii mai mari ai ordinului s-au deplasat relativ mai lent, capacitatea atletica fiind redusa odata cu cresterea in dimensiuni.

Insa, in timp ce multe relatari din popor si din mediul stiintific au condus anterior la parerea ca doar cateva specii de crocodili ar fi capabili de galop si mers in salturi, cercetatorii au descoperit ca alte cinci specii pot face acest lucru, inclusiv crocodilul filipinez, pe cale de disparitie. Acest lucru inseamna ca, in total, cel putin opt specii de reptile din ordinul Crocodilia se pot deplasa prin galop sau mers in salturi.

"De-a lungul anilor, am vazut astfel de comportamente la mai multe dintre exemplarele noastre, dar a fost minunat ca, in sfarsit, aceste observatii au fost formulate intr-un studiu stiintific", a declarat John Brueggen, directorul parcului zoologic din Florida.

Rezultatele studiului au fost publicate in Scientific Reports.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#crocodili galop studiu , #studii