Cine a inventat trasul apei la toaleta

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 06:43
7316 citiri
Cine a inventat trasul apei la toaleta
Foto: Pixabay

Locurile cu destinatie speciala pentru satisfacerea nevoilor fiziologice au aparut inca din zorii omenirii - primele au fost construite din mileniul trei, inainte de Hristos. Mai exact, complexul arheologic de la Mohenjo Daro, din India, contine resturile catorva toalete construite in jurul anilor 2800 i.H.

Mizeria cumplita de pe strazile si din apele care traversau Londra medievala, mizerie cauzata de faptul ca dejectiile umane erau aruncate in ape sau direct pe strazi, a dus in cele din urma la necesitatea descoperirii unui mijloc igienic de evacuare a fecalelor si urinei din casele locuitorilor capitalei Imperiului Britanic.

Asa a inceput cursa descoperirii vasului de WC.

Precursorul vasului de toaleta actual a fost creat insa abia in anul 1596, cand britanicul Sir John Harrington a publicat un studiu in care a descris un prototip al toaletei la care se trage apa, prototip instalat in casa sa din Kelston.

Nobilul britanic a instalat un vas asemanator si la resedinta din Richmond Palace a nasei sale, nimeni alta decat regina Elizabeta I a Marii Britanii, insa regina nu a folosit niciodata toaleta, pe motiv ca facea prea mult zgomot cand tragea apa.

Potrivit Descopera.ro, odata cu sosirea Revolutiei Industriale si avansul tuturor tehnologiilor, vasul de WC ("water closet" - bazin de colectare a apei) a inceput sa se apropie de forma pe care o cunoastem cu totii astazi.

Un detaliu definitoriu a constat in atasarea unui rezervor de apa actionat printr-un maner, inventie semnata de Alexander Cummings, in anul 1775. Inventatorul Joseph Bramath, a atasat apoi toaletei sistemul de valva cu flotor, in anul 1778, cand designul vasului in sine incepea sa semene cu cel din prezent. Producerea de vase de WC in stilul lui Joseph Bramath a continuat pana in secolul 19, acestea fiind atasate indeosebi corabiilor si vapoarelor.

Incepand din secolul 19, vasul de WC s-a raspandit treptat in toata lumea, ajungand ca astazi sa existe mii de tipuri diferite - toate, insa, construite dupa principiile generale descoperite de inventatorii britanici.

Curiozitati despre WC

- din totalul de sapte miliarde de oameni de pe Terra, aproximativ un miliard inca isi fac nevoile sub cerul liber

- un studiu arata ca, daca ai mai multe aplicatii pe telefon, petreci mai mult timp pe WC

- in Afghanistan, sunt mai multe televizoare decat WC-uri

- anual, aproximativ 40.000 de americani se ranesc pe vasele de toaleta

- 70% dintre cuplurile din Marea Britanie se cearta pe ordinea intrarii la toaleta

- 20% dintre oameni nu se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta; dintre cei 80% care o fac, doar 30% utilizeaza si sapun

- aproximativ 7 milioane de americani si-au scapat cel putin o data telefonul in WC

- cel mai scump closet cu apa din toate timpurile se afla pe Statia Spatiala Internationala si a costat 14 milioane de dolari

- telefoanele mobile au de 18 ori mai multe bacterii decat un vas de toaleta

UPDATE Un pod de 2,5 km din SUA s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă. Mai multe mașini au căzut în apă VIDEO
UPDATE Un pod de 2,5 km din SUA s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă. Mai multe mașini au căzut în apă VIDEO
Podul Key Bridge din Baltimore, Maryland, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit marţi, 26 martie, după ce un cargobot a intrat în coliziune cu acesta, relatează presa americană. UPDATE...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#toaleta, #inventator, #curiozitati, #regina Elisabeta Marea Britanie, #rezervor, #apa , #inventii