Chiar sa fie gandacii mai rezistenti decat noi? E adevarat ca ar supravietui, daca noi am disparea?

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 09:05
7896 citiri
Chiar sa fie gandacii mai rezistenti decat noi? E adevarat ca ar supravietui, daca noi am disparea?
Foto: Arhiva Pixabay

Cel putin un studiu realizat cu ani in urma arata ca aproximativ 10% dintr-o populatie de gandaci de bucatarie supusa unui nivel de radiatii egal cu cel produs de bomba de la Hiroshima erau inca in viata la 30 zile dupa expunere.

Explicatia ar fi aceea ca celulele lor se divid mult mai lent decat cele ale oamenilor, ceea ce da timp organismului sa repare leziunile produse de radiatii la nivelul ADN-ului.

Dar chiar asa sa stea lucrurile?

Probabil singurii care se bucura de existenta gandacilor in imediata apropiere sunt specialistii de la Virginia Tech University. Asa ii pot studia indeaproape. Dini Miller, entomolog din cadrul universitatii, ii studiaza de o viata, conform Mashable.

Ar putea parea ciudat ca intr-o lume in care insectele dispar cu repeziciune, fie din cauza pesticidelor, fie din cauza distrugerii habitatului, gandacii, asa-zisi de bucatarie, prospera.

Sa nu uitam ca in secolul XXI viteza cu care dispar speciile, nu doar insectele, este de 1.000 de ori mai mare decat in mod normal.

Dispar albinele: Duc pesticidele la un dezastru biologic?

Deci care se fie viitorul acestei specii care invadeaza, sub o forma sau alta, spatiile de locuit ale oamenilor? Raspunsul nu e simplu, dar poate fi rezumat asa: atata vreme cat noi, ca specie, vom supravietui, si ei vor face la fel, explica omul de stiinta.

"Daca nu eram noi, specia lor nu ar fi prosperat", explica si seful Departamentului de entomologie din cadrul universitatii, Tim Kring. Practic, noi le-am oferit casa, mancare si apa.

"Asa ca vor fi cu noi tot timpul", mai spune el.

Ar trebui sa ne gandim ca nu intamplator nu sunt purtatori de boli. Oricat de dezgustatori ar fi, dependenta lor de noi este motivul pentru care nu ne imbolnavesc. Au nevoie de noi sanatosi, cu chef de viata, astfel incat si ei sa aiba conditii pentru a se reproduce.

Sigur, pot fi eradicati dintr-o casa (in cel mai bun caz, pentru ca, de obicei, mor 99% dintre ei), dar e de ajuns sa ramana in alta parte si atunci populatia se va reface. Prin urmare, nu prea avem sanse sa scapam de ei.

Cumva, noi suntem ferma lor, specimenele crescute in folosul lor, explica oamenii de stiinta.

"Daca vor supravietui unui Al Treilea Razboi Mondial nu este totusi dovedit", spun cercetatorii citati, si adauga ei, "ar fi de preferat nici sa nu aflam".

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ganaci bomba atomica, #rezistenta gandaci bucatarie, #studii gandaci bucatarie , #cercetare