Cele mai populare bauturi de Craciun si de Anul Nou

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 23:10
12282 citiri
Cele mai populare bauturi de Craciun si de Anul Nou
Foto: Mixstuff

Asa cum, cu prilejul sarbatorilor de sfarsit de an, fiecare popor isi are traditiile lui in prepararea bucatelor preferate, in etalarea colindelor sau in oferirea de daruri pentru copii, cele mai multe popoare se pot lauda si cu bauturile lor specifice sarbatorilor.

Se pare ca bauturile ocupa chiar un capitol mai nuantat si mai rafinat decat mancarea, in ele regasindu-se indeosebi aromele pe care natura le-a distribuit neuniform in diferitele zone geografice ale globului, comenteaza portalul mixstuff.

Poate ca de aceea, numeroase popoare s-au obisnuit sa asocieze sarbatoara cu o anumita bautura. Unele din aceste bauturi sunt deja de mare notorietate, altele se cunosc numai in plan local, dar asteapta sa fie descoperite.

Vinul fiert din Germania si Austria

Obiceiul vinului fiert a cuprins multe tari din nordul Eruopei, iar bautura servita in Germania si Austria nu face decat sa-i dea putin specific local, indeosebi datorita aromelor: scortisoara, ghimbir si portocala amara, toate introduse in vinul fiert - neaparat rosu. Daca ai fiert vin alb, inseamna ca n-ai facut sarbatoare.

Wassail sau Punch de Craciun - Marea Britanie

Traditia britanica privind bautura din cidru fierbinte isi are originile undeva prin anii 1400 si a ramas nemodificata pana in zilele noastre. Cidrul fiert pentru sarbatoare se numea in limbajul arhaic anglican wassail, iar termenul a ramas neschimbat. De altfel, termenul este o urare: wassail inseamna "sa fii sanatos". Este un alt fel de a spune "hai, noroc!"

Cola de Mono - Chile

Suna frumos acest "Cola de Mono", chiar atat de frumos incat nici nu-mi vine sa-l traduc cu atat de prozaicul "coada de maimuta". Respectiva bautura botezata astfel este un amestec cremos din pulpa de fructe, cu cea mai obisnuita vodca. Cei mai simandicosi o inlocuiesc eventual cu cognac sau cu rom, ca s-o mai innobileze. Innobilata sau nu, coada de maimuta se bea numai rece.

Glogg - in toate tarile Scandinave

Gloggul este versiunea scandinava a vinului fiert german. In Suedia si Finlanda, bautura are doua variante: una cu alcool si alta fara. Cea dintai are la baza vinul rosu fiert si asezonat cu scortisoara, coacaze negre, cuisoare, stafide, migdale si must de struguri, care dilueaza taria alcoolica a vinului.

Lichior de ou - SUA si Canada

Nu se stie cine a inventat aceasta bautura, dar ea cunoaste un mare succes cu prilejul sarbatorilor de sfarsit de an, atat in SUA, cat si in Canada. Lichiorul are la baza o crema din galbenus frecat cu zahar, lapte, rom, cognac si uneori gazdele mai adauga de la ele o mirodenie in plus, ca sa personalizeze produsul, numindu-l "bautura casei".

Punch Navideno - Mexic

In Mexic, Punch Navideno se vinde de sarbatori la orice colt de strada. Asta arata ca bautura este destinata barbatilor. Doamnele, daca doresc Navideno, se servesc de preferinta acasa. Nu exista o reteta exclusiva. In principiu, bautura cuprinde zahar, mere, pere, citrice, stafide, prune uscate, paducel mexican, la care se adauga tequila, brandy si rom in proportiile stabilite de fantezia bucatarului.

Fruit Punchi - Guatemala

Guatemalezii demareaza sarbatorile in ajun (Noche Buena), cu o bautura la fel de incurcata, ca si cea a mexicanilor: pulpa de fructe si fructe uscate, prune, caise, mere, ananas, papaya, plus condimente, in frunte cu ienibaharul, scortisoara, cuisoarele, coaja de portocala, totul inecat in rom tare. De fapt, romul e baza.

Lapte de mac - Lituania

Bautura traditional festiva in Lituania este laptele din seminte de mac. Baza este mierea diluata cu apa, iar principalul ingredient este semanta de mac, zdobita. Intrucat semintele de mac contin opiu, bautura are efecte usor euforice, si uneori produce somnolenta. Din fericire, lituanienii o beau cu masura.

Kokito - Poerto Rico

Aceasta bautura din Poerto Rico este dulceaga si usor alcoolizata, fiind preparata din galbenus batut cu zahar, rom, lapte condensat, lapte de cocos, crema din nuca de cocos, vanilie, cuisoare, nucsoara, scortisoara. Se serveste rece, de la ghiata.

Punch de macris - Jamaica

Desi in Jamaica bautura nationala este romul, de sarbatori se serveste un punch anume preparat. Faptul ca in prioada Anului Nou Jamaica este in plina vara, explica ingredientele vegetale proaspete folosite: frunze de macris, fructe de padure, ghimbir proaspat, suc de lamaie proaspata. Totul se stropeste cu rom din belsug si se consuma dupa cateva zile de macerare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#bauturi festive, #bauturi vin fiert, #bauturi ingrediente , #obiceiuri