Cele mai mari descoperiri istorice ale ultimului secol

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 22:51
14480 citiri
Cele mai mari descoperiri istorice ale ultimului secol
Foto: altermedia

Ultimul secol a cunoscut o seama de descoperiri arheologice si geografice extrem de importante pentru istoria omenirii. Amintim dintre acestea complexul incas de la Machu Picchu, manuscrisele de la Marea Moarta, mormantul lui Tutankhamon sau armata de teracota din China.

Pe 24 iulie va fi aniversarea a 100 de ani de la descoperirea vechiului oras Inca, Machu Picchu din Peru, de catre istoricul american Hiram Bingham. Lista urmatoare cuprinde cele mai importante descoperiri arheologice si geografice facute in ultimii 100 de ani, de cand Machu Pichhu a fost dezvaluit lumii intregi, potrivit The Washington Times.

Machu Picchu, 1911

Pe 24 iulie 1911, un baiat in varsta de 11 ani l-a condus pe Hiram Bingham, profesor la Universitatea Yale, pana la situl precolumbian din secolul al XV-lea al civilizatiei Inca din Peru, care este situat la 2.429 de metri altitudine.

Bingham a numit complexul de la Machu Picchu, "Orasul pierdut al incasilor", care a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 1983.

Defileul Olduvai, Tanzania, 1911

Un entomolog german Wilhelm Kattwinkel, cautand fluturi, a descoperit un important sit preistoric, defileul Olduvai, situat in nordul Tanzaniei. Defileul este unul dintre cele mai importante situri preistorice din lume.

Mormantul lui Tutankhamon, 1922

In 1922, Howard Carter si George Herbert au deschis mormantul lui Tutankhamon, aproape intact, din Valea Regilor, din Egipt, dezvaluind o comoara de nepretuit din istoria arheologiei.

Cimitirul de la Ur, 1927

Muncind la Ur in Irak in 1927, arheologul Leonard Woolley a descoperit un remarcabil complex de morminte, cunoscut acum drept "cimitirul regal de la Ur". In cimitir s-au gasit obiecte din aur si din cristale lapis lazuli, ingropate in mormintele (presupuse a fi ale unui rege si ale unei regine), din anul 2500 i.Hr.

Sutton Hoo, 1939

O descoperire arheologica faimoasa in Anglia a avut loc in 1939 la Sutton Hoo, un sat de langa Ipswich. Aici s-a gasit o nava a unui rege saxon, care continea o comoara compusa din bijuterii, arme si armuri, si care a fost dezgropata aproape intacta.

Manuscrisele de la Marea Moarta

In 1947, niste pastori au gasit sapte suluri de pergamente, impreuna cu obiecte de ceramica, intr-o pestera de la Marea Moarta. Apoi un comerciant a vandut manuscrisele, acestea ajungand in atentia cercetatorilor de la Ierusalim si apoi in intreaga lume stiintifica.

Atelierul lui Phidias, 1954

O cladire veche a fost descoperita in 1954, langa templul lui Zeus din Olimpia. S-au gasit unelte vechi, forme de ceramica si fragmente de fildes. Arheologii au datat atelierul lui Phidias, sculptor grec, in anul 430 i.Hr.

Armata de teracota din China, 1974

O legiune de soldati si de cai, in marime naturala, a fost descoperita in 1974 de catre fermierii locali din Xian, China. Statuetele au fost gasite in apropierea mormantului lui Qin Shi Huangdi, primul imparat al Chinei. Estimarile actuale sugereaza ca exista peste 8.000 de soldati, 130 de care cu 530 de cai si 150 de cai de cavalerie, iar majoritatea sunt inca ingropate.

Epava Uluburun, 1982

Cea mai veche epava din lume, cunoscuta sub numele de Uluburun, s-a gasit la 45 de metri sub apa, in apropiere de localitatea Kas, in largul coastelor Turciei. Nava s-a scufundat in anul 1316 i.Hr.

Cadavrul inghetat Otzi, 1991

La 19 septembrie 1991, la Hauslabjoch, in muntii Anzi, la granita dintre Austria si Italia, doi alpinisti germani au descoperit un om inghetat, care s-a dovedit a fi de acum 5.000 de ani. Mumia este cea mai veche mumie a unui om din Europa.

Pestera Chauvet, 1994

In decembrie 1994, in regiunea Ardeche din sudul Frantei, 3 experti au decis sa exploreze o mica pestera. Aceasta i-a condus spre o pestera mult mai mare, necunoscuta anterior si unde s-au descoperit picturi pe pereti, considerate a fi cele mai vechi picturi rupestre cunoscute, din lume.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cele mai mari descoperiri istorice, #descoperiri istorice secolul XX, #descoperiri arheologice secolul XX, #manuscrisele marea moarta, #mormantul tutankhamon, #oras inca machu picchu, #armata teracota china , #descoperire