Cel mai vechi crater lasat de un asteroid pe Terra

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 15:53
2804 citiri
Cel mai vechi crater lasat de un asteroid pe Terra
Foto: Phys

Oamenii de stiinta au facut o descoperire spectaculoasa in Groenlanda: un crater imens, de 100 de kilometri, care este consecinta impactului unui asteroid urias cu Pamantul. Se crede ca este cel mai vechi crater de pe Terra.

O echipa de oameni de stiinta de la Geological Survey and Greenland din Danemarca, Universitatea din Cardiff, Tara Galilor, Universitatea Lund, Suedia, si Institutul de Stiinte Planetare din Moscova, Rusia a facut aceasta descoperire, potrivit Sott.

Dupa efectuarea unor studii la fata locului, echipa a gasit craterul ce s-a format in urma unui urias impact cu Pamantul, ce a avut loc acum 3 miliarde de ani, in apropierea regiunii Maniitsoq, din vestul Groenlandei.

"Aceasta descoperire unica ne inlesneste studiul efectelor craterelor de pe Pamant, cu aproape un miliard de ani mai devreme decat era posibil pana acum", potrivit dr. Iain McDonald de la Universitatea din Cardiff, care a facut parte din echipa.

Gasirea unor dovezi in sprijinul faptului ca este vorba despre un crater a fost un proces destul de greu. Dupa 3 miliarde de ani de la impact, terenul a fost erodat, formandu-se o crusta de 25 de kilometri.

Toate partile exterioare ale structurii de impact au fost eliminate, dar efectele undei de soc sunt inca vizibile in crusta Pamantului, mult mai adanc decat in oricare alt crater cunoscut.

"Procesul de cercetare a fost mai degraba ca o scriere a lui Sherlock Holmes", a spus McDonald.

Doar aproximativ 180 de cratere rezultate in urma unor impacturi au fost descoperite pe Pamant si in jur de 30% dintre ele contin resurse naturale importante de minerale sau petrol si gaze.

Cel mai mare si mai vechi crater cunoscut pana la efectuarea acestui studiu era cel de la Vredefort, din Africa de Sud, care are varsta de 2 miliarde de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#cel mai vechi crater, #crater impact asteroid Pamant, #descoperire crater urias Groenlanda, #cratere Terra , #descoperire