Cel mai scurt limbaj din lume are 12 sunete

Luni, 20 August 2012, ora 15:38
5946 citiri
Cel mai scurt limbaj din lume are 12 sunete
Foto: Factroom

In mijlocul Pacificului, la est de Noua Guinee, pe insula putin cunoscuta Bougainville, se afla o straveche populatie, care numara astazi numai 4.000 de locuitori si vorbeste trei dialecte diferite: Rotokas centrale, Aita rotokas si Pypipaya.

Europenii au grupat toate trei dialectele intr-o singura sintagma: limba rotokas. Particularitatea deosebita a acestei limbi este faptul ca foloseste, in total, numai 12 litere vorbite - foneme - dintre care 7 sunt consoane si 5 vocale, potrivit Factroom.

Limba rotokas articuleaza in vorbire numai urmatoarel litere: a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u, v. Este de remarcat faptul ca, desi folosesc un numar mic de sunete, toate dialectele rotokas sunt percepute ca un limbaj armonios si placut la ureche.

Faptul se explica prin densitatea mare de vocale, in raport cu consoanele, ceea ce da vorbirii o anumita muzicalitate. Aceasta ii determina pe locuitorii insulei sa vorbeasca mai incet decat alte popoare putin evoluate, al caror limbaj se bazeaza adesea pe percutia consoanelor.

Pe de alta parte, bogatia de vocale ii determina pe vorbitorii rotokas sa utilizeze putine intonatii in vorbire, ceea ce da limbajului o oarecare nota de platitudine.

Despre respectivul colt uitat al lumii, se stie ca face parte din grupul insulelor Solomon iar Bougainville, cu cei 10.000 kilometri patrati ai ei, este cea mai mare dintre ele.

Insula a fost denumita astfel ca urmare a descoperirii ei de catre exploratorul francez Louis Antoine de Bougainville (1729-1811), care insa n-a relatat despre limbajul populatiei bastinase, probabil nesesizand particularitatile lui.

Teritoriul, putin populat, se afla in componenta statului Papua Noua Guinee, iar locuitorii vorbitori ai dialectelor rotokas au deprins si alte limbi ale lumii, in masura in care le sunt utile in activitate. Insula are zacamite de cositor si aur, iar plantatiile de pe insula permit exportul de banane si cafea.

Desi s-au scris mai multe studii despre limba rotokas si particularitatile ei, niciun european sau nord-american n-a reusit s-o invete cursiv.

Totusi, diferitele organizatii non-guvernamentale s-au ocupat de aceasta populatie, indeosebi pentru a transpune limba in forma scrisa si a le da prilejul localnicilor sa aiba acces la invatatura. Pentru inceput, s-a efectuat, in 1969, traducerea in limba rotokas a unor fragmente din Biblie, iar in 1982, s-a tradus integral textul Noului Testament.

Mai merita mentionat si faptul ca, desi limba rotokas este evidentiata ca fiind limba cu cele mai putine foneme din lume, ea se afla in concurenta cu limba piraha, vorbita intr-o zona izolata din Brazilia.

In principiu, aceasta limba se bazeaza numai pe 11 foneme, dar, dat fiind ca doua din ele se pronunta in variante obtinute prin articularea gurii in cate doua feluri, specialistii n-au cazut de acord ca recordul absolut al numarului minim de foneme sa fie atribuit acestei limbi.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#limba rotokas, #trib rotokas insule Solomon, #limba vorbita sunete, #trib Noua Guinee , #obiceiuri