Ceausescu in Coreea de Nord - imagini incredibile (Video)

Colaborator:Alexandra Ion
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 15:0611709 citiri
Ceausescu in Coreea de Nord - imagini incredibile (Video)
Foto: Arhiva

Cine uita trecutul este condamnat sa-l repete. Ca sa evitam capcanele trecutului, din cand in cand, este bine sa-l rememoram, sa revedem, sa retraim unele din momentele lui.

Ceausescu si cultul personalitatii, importat de acesta din Asia si adaptat la cerintele cuplului Nicolae si Elena, face parte din trecutul nostru. Timpul da alta valoare unaora dintre momente.

Evenimentele din Coreea de Nord de la finele anului trecut, funerariile faraonice, isteria publica, oamenii manifestandu-se intr-un mod pe care unii dintre romanii il pot intelege, iar altii (mai tineri), nu si-l pot explica, au fost vizionate de mii si mii de oameni. Si nu intamplator. Par, la propriu, de pe o alta planeta.

Pentru toate aceste motive imaginile vizitei lui Ceausescu in Coreea de Nord, din mai 1978 trebuie vazute, iar si iar.

Secventele incarcate in vara anului trecut pe Youtube, sunt doar o parte din demonstratia de idolatrie consumata in Coreea de Nord. Comentariile adunate de acest film sunt cea mai buna forma prin care pot fi explicate imaginile. "Pana si Ceausescu era socat", spune cineva.

Filmul trebuie vazut pana la capat, cu sonor. Coreenii canta in limba romana si chiar foarte bine unul din imnurile vremii. Ceausescu este extaziat. Priveste prin binoclu imaginile de pe stadion, rade si comenteaza incantat cu Kim Jung-Il impresionanata "manifestatie publica".

Cei doi presedinti folosesc celebrul Lincon, o masina americana, cumparata de Coreea de Nord din China, foarte probabil aceeasi masina care a transportat sicriul generalului, la funerariile din decembrie.

Acest film este varianta prelucrata si montata a vizitei lui Ceausescu in Coreea de Nord din 20 mai 1978.