Cea mai veche forma de pornografie? Are 37.000 de ani

Marti, 15 Mai 2012, ora 10:23 7293 citiri

Pe peretii unei pesteri din Abri Castanet, Franta, s-a gasit cea mai veche forma de arta rupestra de pe continent. Desenul, unul gigantic, despre care se presupune ca ar avea o vechime de circa 37.000 de ani, reprezinta organul sexual feminin.

Descoperirea, mentionata intr-un raport publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, evidentiaza faptul ca si in acele timpuri arta juca un rol important in vietile oamenilor din Aurignacian, in Paleoliticul mijlociu, perioada care s-a sfarsit in urma cu circa 28.000 de ani.

In zona, o echipa de oameni de stiinta din SUA si Europa face cercetari ample de 15 ani, desi situl Abri Castanet a fost descoperit si este analizat inca din 1911 . Pe langa acest desen au fost descoperite si altele, infatisand animale si forme geometrice, dar si bijuterii din oase, fildes de mamut ori scoici din Mediterana si Atlantic, relateaza LiveScience.

Siturile Abri Castanet si Abri Blanchard sunt de multa vreme considerate ca fiind cele mai vechi urme ale omului in Eurasia. Acesti oameni veniti din Africa au inlocuit neanderthalienii in Eurasia.

Oamenii din acea perioada practicau sculptura, dar si artele grafice, explica profesorul de antropologie Randall White, de la Universitatea New York. Erau vanatori-culegatori, iar societatea lor era una complexa.

Acestia isi petreceau iarna in sud-vestul Frantei, probabil in grupuri de 300 de persoane.

Pana la actuala descoperire, se credea ca desenele din Grota Chauvet, tot din Franta, reprezinta cea mai veche forma de arta din Europa. S-a dovedit insa ca acestea sunt cu 1.000 de ani mai tinere.

Se pare ca oamenii din acea perioada erau preocupati de fertilitate si misterul nasterii. Mai exista in prezent o portiune de circa 50 de metri care nu a fost inca studiata, iar specialistii spera ca descoperiri vor mai fi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com