Cea mai veche ceramica de pe Terra are 20.000 de ani

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:094486 citiri
Cea mai veche ceramica de pe Terra are 20.000 de ani

Cea mai veche ceramica din lume a fost descoperita in sudul Chinei, in pestera Xianrendong din provincia Jiangxi. Bucata de vas gasita are 20.000 de ani vechime.

Pana acum, cele mai vechi bucati de vase de ceramica gasite, primele dovezi ale olaritului, aveau 10.000 de ani, relateaza BBC, citand un raport publicat de revista Science.

Se crede ca in vasul din care s-au dezgropat fragmente se gatea cu apa (uleiul fiind mai tarziu utilizat) sau chiar era folosit la obtinerea bauturilor alcoolice.

Oamenii deja incepusera sa traiasca in grupuri mari si era nevoie de activitati comune, sociale, care sa-i tina impreuna, dar si de o metoda de a se evita tensiunile, explica un cercetator israelian, profesorul Gideon Shelach, care este de parere ca aceste vase puteau fi folosite pentru a se obtine alcool.

Pana acum se credea ca olaritul a aparut dupa ce omul descoperise agricultura, cand se stabiliea pentru perioade lungi de timp intr-un loc. In astfel de situatii, vasele de lut - mari, dificil de manipulat si usor de spart, nepotrivite pentru drum - erau folositoare.

Insa in ultimii 10 ani s-au gasit tot mai multe dovezi ale olaritului inainte ca omul sa practice agricultura, cand doar vana si aduna fructe.

Fragmentul de ceramica gasit face parte dintr-un vas inalt de 20 de centimetri, cu un diametru de 15 - 25 de centimetri.