Cea mai varstnica persoana din lume dezvaluie secretele longevitatii sale

Sambata, 14 Mai 2016, ora 16:11
9146 citiri
Cea mai varstnica persoana din lume dezvaluie secretele longevitatii sale
Foto: Captura video YouTube/USA Today

Saptamana aceasta, cea mai varstnica persoana din lume, Susannah Mushatt Jones, din New York, a murit la 116 ani. In prezent, mai e in viata o singura persoana nascuta in anii 1800.

Nascuta cu o luna inainte de 1900, in 29 noiembrie 1899, cand regina Victoria era inca pe tron, Emma Morano este in prezent cea mai varstnica persoana din lume. Traieste singura in nordul Italiei, relateaza USA Today.

Vineri, dupa moartea americancei de 116 ani, femeia a fost anuntata ca e urmatoarea care preia recordul. A exclamat, potrivit unei rude: "Sunt la fel de batrana ca dealurile!".

Aproape surda, femeia a fost diagnosticata, cand avea 20 de ani, cu anemie. De atunci, la recomandarea unui medic, mananca zilnic un ou crud.

Fotografia zilei: Cel mai batran pamantean a implinit 117 ani

Morano, care a avut sapte frati si surori (din care una a trait pana la 102 ani), s-a casatorit in 1926 si a avut un singur copil, nascut in 1937. Acesta a murit la numai cateva luni distanta. In 1938 s-a separat de sot, dar nu a divortat niciodata. A muncit pana la 75 de ani.

In 2015, femeia a fost intrebata de presa italiana care e secretul longevitatii sale si a raspuns ca "cognacul de casa". La micul dejun ea a declarat ca mananca biscuiti cu lapte sau apa, ca gustare doua oua - unul crud si unul gatit -, iar la pranz paste cu carne tocata. Cina consta intr-un pahar cu lapte, a povestit ea reporterilor.

Femeia e convinsa ca si somnul i-a prelungit existanta. Se culca in fiecare seara inainte de 7 si se trezeste inainte de 6 dimineata.

Medicul ei, insa, Carlo Bava, e convins ca femeia e ajutata si de genele sale. "Din punct de vedere strict medical si stiintific, poate fi considerata un fenomen", a declarat Carlo Bava pentru AP. Morano, care vede si se deplaseaza cu dificultate, nu ia medicamente si are o stare buna de sanatate, stabila, de multi ani.

Italia e renumita pentru centenarii sai - cei mai multi din Sardinia - multi dintre ei (inclusiv Morano) fiind studiati de oamenii de stiinta de la Universitatea din Milano. Femeia i-a uimit pe medici, dieta sa fiind considerata "repetitiva" si relativ saraca in fructe si legume.

Cand a implinit 116 ani, Morano a primit o scrisoare de la presedintele italian, Sergio Mattarella.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Emma Morano cea mai batrana, #murit cea mai batrana persoana, #femeie Italia record varsta, #cea mai varstnica Cartea Recodurilor , #cartea recordurilor