"Cea mai sacra" vaca din Cuba, preferata lui Fidel Castro - Dusa pe ultimul drum cu onoruri militare si ode

Joi, 18 Februarie 2016, ora 18:36
8257 citiri
"Cea mai sacra" vaca din Cuba, preferata lui Fidel Castro - Dusa pe ultimul drum cu onoruri militare si ode
Foto: Flickr/Biodiversity Heritage Library

La poarta unei mici ferme de vaci din orasul cubanez Nueva Gerona sta o statuie in marime naturala. Nu e statuia lui Fidel Castro, ci cea a unei vaci.

Realizata din marmura alba, ea reprezinta "cea mai sacra vaca" din Cuba, un erou al revolutiei cubaneze: o fiinta extrem de productiva, niciodata obosita, lipsita de egoism, devenita simbol national, motiv de mandrie pentru milioane de cubanezi.

La moartea ei, s-au tras focuri de arma, i s-au adus onoruri militare, a fost publicat un anunt mortuar pe o intreaga pagina, in ziarul national, scriindu-se si ode. Cei mai cunoscuti si iubiti muzicieni au cantat despre ea, preamadindu-i existenta, informeaza Atlas Obscura.

Ubre Blanca e poate cea mai cunoscuta vaca din lume. Cum a ajuns ea mascota revolutiei din Cuba? Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca totul are legatura cu fostul presedinte, Fidel Castro. Placerea acestuia de a bea lapte proaspat era binecunoscuta. Nu degeaba CIA a incercat, la un moment dat, sa-l asasineze otravindu-i laptele.

Dupa ce a ajuns la putere, in 1959, Castro era decis sa faca din lapte vedeta dietei nationale, asa ca avea planuri mari pentru industria lactatelor. Isi dorea sa faca branza mai buna decat francezii, ciocolata (pe baza de lapte) superioara celei realizate in Elvetia si o varietate mai mare de inghetata decat aveau SUA. Intr-un cuvant, voia ca laptele sa invaluie Cuba.

Exista insa o problema. Rasa de vaci nativa a Cubei, Cebu, era crescuta pentru carne, nu si pentru lapte. Au fost importate cu bani grei zeci de mii de vaci renumite pentru productia de lapte, din rasa Holstein, insa acestora nu le pria climatul tropical de pe insula. Solutia lui Castro a fost inseminarea artificiala si crearea unei noi generatii de "supervaci", combinandu-se rasa Cebu cu Holstein.

Se dorea ca dintr-o vaca Cebu care producea 1,5 litri de lapte sa se ajunga la una care dadea 8 - 10 litri pe zi si ulterior din ce in ce mai mult, cu fiecare generatie, dupa cum chiar Castro anunta intr-un discurs din 1966, in care vorbea despre acest nou program. Ubre Blanca, nascuta in 1972, este una dintre fiicele acestor experimente genetice. Obsedat sa obtina vaca care da 100 de litri pe zi, Castro nu a scapat-o din ochi pe Ubre Blanca, care promitea.

109,5 litri de lapte, intr-o zingura zi

In iunie 1982, Ubre Blanca a ajuns erou national, cand a produs 109,5 litri de lapte intr-o singura zi, daramand astfel recordul stabilit in SUA, in 1975. Victorie mare asupra "imperialistilor yankei"! Vaca a continuat sa suprinda, daramand record dupa record, fiind numita de Castro "maretul nostru campion", si pe buna dreptate, din moment ce vaca dadea de patru ori mai mult lapte decat o vaca obisnuita.

E drept insa ca Ubre Blanca beneficia si de conditii de "cinci stele". Avea staul cu aer conditionat, se bucura non-stop de atentia unui grup de ingrijitori alesi "pe spranceana" si avea escorta militara. De fiecare data cand era mulsa (de patru ori pe zi) i se punea muzica linistitoare in surdina, iar mancarea ii era testata de alte animale inainte de a o consuma.

Din pacate pentru Castro si cubanezii avizi de lapte, niciuna dintre fiicele lui Ubre Blanca sau ale celorlalte vaci din generatia sa nu a mai reusit aceeasi performanta. In 1985, dupa a treia sarcina, si un vitel nascut cu probleme, s-a decis ca ovulele lui Ubre Blanca sa fie inghetate, pentru viitoare experimente.

Aceasta procedura a agravat in mod neasteptat o tumoare care se forma, fiind nevoie ca vaca-eroina sa fie in final eutanasiata. A fost insa imbalsamata si expusa langa Centrul National pentru Sanatatea Vacilor, langa Havana.

Drama crescatorilor de animale: O vaca a ajuns sa valoreze cat o pereche de pantofi!

In lipsa unei vaci ca Ubre Blanca, programul a fost abandonat, dar s-au incercat alte tehnici pentru a obtine vaci eroine. Fidel Castro visa la vacile care sa dea un numar record de litri de lapte si in 1987, cand pomenea despre asta intr-un discurs. Intre timp, laptele devenise atat de putin la nivel national, incat ratiile nu mai ajungeau decat la femeile insarcinate si la copiii cu varste de pana la 7 ani.

Nici azi situatia nu e cu foarte mult schimbata, un kilogram de lapte praf costand in Cuba echivalentul a 7,50 de dolari, in conditiile in care salariul mediu lunar e de 20 - 30 de dolari.

Presa scrie ca inca din 2002 s-ar incerca clonarea vacii-eroine in Cuba, cu ajutorul mostrelor de ADN recoltate in urma cu multi ani, din dorinta de a crea o cireada de Ubre Blanca. Pana in prezent, insa, acest lucru nu s-a reusit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#vaca eroina Cuba, #cea mai cunoscuta vaca, #program vaci Cuba Fidel Castro, #lapte Cuba, #Ubre Blanca vaca Fidel Castro , #experiment
Comentarii