Cea mai indepartata galaxie cunoscuta din Univers a fost observata la o distanta de 13,4 miliarde de ani-lumina

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 04:50
5144 citiri
Cea mai indepartata galaxie cunoscuta din Univers a fost observata la o distanta de 13,4 miliarde de ani-lumina
FOTO: Pixabay.com

O echipa de astronomi a anuntat descoperirea celei mai vechi si mai indepartate galaxii din Univers, o galaxie aflata la distanta de 13,4 miliarde de ani-lumina de Soare, fiind probabil printre primele astfel de formatiuni care au aparut in Universul tanar, conform unui studiu publicat de jurnalul Nature Astronomy, transmite marti Space.com.

Galaxia denumita GN-z11 a fost descoperita de o echipa de astronomi coordonata de Nobunari Kashikawa, profesor de astronomie la Universitatea din Tokyo.

"Pornind de la studii anterioare (despre alte galaxii foarte indepartate n.r.) am ajuns la concluzia ca GN-z11 este cea mai indepartata galaxie detectata pana in prezent, aflandu-se la 13,4 miliarde de ani-lumina, sau 134 nonilioane de kilometri (adica numarul 134 urmat de 30 de zerouri). Insa masurarea si verificarea unei distante atat de mari nu a fost o sarcina usoara", declara Kashikawa in comunicatul care insoteste anuntul descoperirii.

Pentru a determina cat de departe se afla GN-z11 de Terra, echipa lui Kashikawa a studiat efectul de deplasare spre rosu (redshift - sau cat de mult din lumina acestei galaxii s-a deplasat spre domeniul de energie mica - rosu - al spectrului electromagnetic). In general, cu cat un obiect cosmic este mai indepartat, cu atat lumina emisa de acesta va fi mai deplasata spre capatul rosu al spectrului.

In plus, astronomii au evaluat si liniile de emisie provenite de la GN-z11 - care sunt semnaturile chimice observabile in lumina provenind de la aceste obiecte cosmice indepartate.

Prin studierea atenta a acestor caracteristici ale obiectului GN-z11, astronomii au putut sa afle de la ce distanta provine lumina acestei galaxii.

"Ne-am uitat in special la lumina ultravioleta, pentru ca aceasta este regiunea din spectrul electromagnetic in care ne asteptam sa gasim semnaturile chimice ale deplasarii spre rosu. Telescopul Spatial Hubble a detectat aceste semnaturi de numeroase ori in spectrul luminii provenite de la GN-z11", mai sustine Kashikawa.

"Insa nici chiar Telescopul Hubble nu poate descifra liniile de emisie ultravioleta detectate cu nivelul de precizie de care aveam nevoie, asa ca am apelat la un spectrograf de mare precizie, denumit MOSFIRE, care este instalat pe telescopul Keck I din Hawaii", a mai precizat el.

Folosind MOSFIRE, echipa a reusit sa observe si sa studieze in detaliu liniile de emisie provenite de la aceasta galaxie. Daca aceasta descoperire va fi confirmata si de alte observatii, GN-z11 va fi recunoscuta oficial drept cea mai indepartata galaxie ce a fost observata vreodata de pe Pamant.

Cum a ajuns un pusti de doar 9 ani cel mai bine platit star de pe YouTube. A castigat 29,5 milioane de dolari in ultimul an

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#galaxie, #Univers, #descoperire, #astronomie , #descoperire