Ce sunt lacrimile si de ce plangem

Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 06:55
9544 citiri
Ce sunt lacrimile si de ce plangem
Foto: Pixabay

Plangem din prima clipa in care venim pe lume. Apoi, plangem cand suntem tristi, cand suntem fericiti, plangem de furie sau de neputinta, plangem cand ne doare trupul sau sufletul, plangem la filme, plangem cand taiem ceapa, plangem cand suferim din iubire. Plangem toata viata. Lacrimile sunt parte din noi.

Pentru bebelusi, plansul este "cordonul ombilical" din viata extrauterina, semnalul acustic pentru necesitatile lor fizice si afective. De fapt, nou-nascutii nici nu varsa lacrimi cand plang, lacrimile apar dupa mai multe saptamani de la nastere, odata ce canalele lacrimale s-au dezvoltat complet.

Ce sunt lacrimile

Lacrimile sunt produse de glanda lacrimala, care se afla intre globul ocular si pleoapa. Lacrima cade ca o pelicula peste ochi. Atunci cand cantitatea de lacrimi e mare, se revarsa ca dintr-un recipient, curge pe obraji, pana pe barbie, indiferent de motivul plansului.

Ingredientul principal al lacrimilor nu este altceva decat apa. La care se adauga proteine, enzime si azot. Noua procente din lacrimi reprezinta sare, ceea ce le si da gustul sarat.

Frumusetea este ca proportia "ingredientelor" lacrimilor difera, in functie de motivul care ne face sa plangem. Lacrimile emotionale, de exemplu, contin mai multe proteine.

Fotografa americana Rose-Lynn Fischer a imortalizat lacrimile la microscop si a ajuns la concluzia ca si aspectul lacrimilor este diferit, in functie de motivul plansului.

Lacrimile produse in urma unei pierderi, cele de fericire sau lacrimile generate de taiatul cepei arata toate diferit la microscop.

Corpul nostru nu produce lacrimi numai cand plangem, ci permanent. Altfel, ochii ni s-ar usca. Cand aerul dintr-o incapere este foarte uscat, glandele lacrimale se ingrijesc ca ochii sa ramana umezi.

Lacrimile ne protejeaza ochii de mici impuritati, le elimina, iar pleoapele functioneaza ca niste stergatoare de parbriz. Deasemenea, lacrimile contin si ingrediente antimicrobiene. Aceste lacrimi se numesc lacrimi bazale.

Deci nu avem nevoie de lacrimi numai pentru a ne exprima emotiile.

Exista trei tipuri de lacrimi

Lacrimile bazale sau continue

Glandele lacrimale produc constant aceste lacrimi, pentru a proteja si lubrifia ochii. Aceste lacrimi ne "limpezesc" vederea. Cand clipim, lacrimile bazale sunt raspandite pe toata suprafata oculara si impiedica uscarea.

Lacrimile reflexe

Lacrimile reflexe apar cand o particula sau o substanta ne irita ochii. Cand ne intra ceva in ochi sau cand taiem ceapa, de exemplu, acelea sunt lacrimile refelexe.

Lacrimile emotionale

Dupa cum le spune si numele, apar cand suntem cuprinsi de emotii puternice. Concentratia lor proteica este cu 24% mai mare decat cea a lacrimilor reflexe.

Potrivit DW, o anumita parte a creierului este responsabila pentru emotii. Este vorba despre sistemul limbic, in special hipotalamusul.

Sistemul limbic este legat de sistemul nervos vegetativ, acele functii ale corpului pe care nu le putem controla. Emotiile stimuleaza acest sistem nervos, care la randul lui activeaza zona responsabila pentru lacrimat.

Lacrimile emotionale se produc, asadar, cand emotiile puternice stimuleaza sistemul nervos vegetativ.

Conform unui studiu realizat de un institut oftalmologic din Germania, femeile plang in jur de sase minute. La barbati, plansul dureaza mai putin, intre doua si patru minute.

Unele sondaje au dezvaluit ca 85% dintre femei si 73% dintre barbati se simt mai bine dupa ce plang.

Animalele plang?

Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie unanima cu privire la intrebarea daca animalele pot sa plange lacrimi emotionale.

Unii cercetatori sunt de parere ca animalele au aceasta capacitate, iar cel mai elocvent studiu este cel legat de elefanti, care plang la moartea membrilor familiei lor.

Cei mai multi oameni de stiinta merg, insa, pe ipoteza ca omul este singura fiinta care poate plange emotional.

Lacrimile de crocodil exista cu adevarat

Dar, categoric, nu sunt lacrimi de emotie.

Crocodilii au o a treia pleoapa, in care se aduna multe secretii, care apoi curg in exterior.

De aici si vorba "plangi cu lacrimi de crocodil", in sensul de lacrimi mincinoase.

Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
A vrut să abandoneze trei căței pe un câmp și s-a ales cu o amendă uriașă. Un bărbat din comuna vrânceană Pufeşti va scoate din buzunar nu mai puțin de 12.000 de lei după ce a fost...
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
#plans, #lacrimi, #compozitie, #emotii, #animale, #bebelusi , #stiri magazin