Ce este curajul

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 05:12
12686 citiri
Ce este curajul
Foto: Pixabay

Curajul este perceput diferit in functie de cultura si context social. Cu secole in urma, erau considerati curajosi cei care mergeau la razboi. Astazi, un act de curaj poate fi si sa-ti deschizi o afacere, sa-ti schimbi locul de munca sau sa pui capat unei casnicii care nu mai merge. In orice context, curajul implica asumarea de riscuri.

A fi curajos nu inseamna sa nu iti fie frica, ci a-ti invinge teama, actionand impotriva ei. Frica, dificultatile, obstacolele nu dispar niciodata din viata noastra, iar daca asteptam momentul potrivit pentru a actiona, vom astepta pentru totdeauna, spune psihologul Irina Doiciu, intr-un articol din Psychologies

In dictionar, curajul este definit ca "forta morala de a infrunta fara ezitare primejdiile si dificultatile de orice fel, tarie de caracter, pasiune pentru a intreprinde ceva".

"Toate visurile noastre se pot realiza daca avem curajul sa le urmam", spunea Walt Disney.

In 2012, aparea desenul animat "Brave" ("Neinfricata"). A fost primul desen animat in care personajul principal e de sex feminin si la final nu ramane cu Fat Frumos. A fost o forma de curaj din partea producatorilor, crede Irina Doiciu.

"Intr-o lume a vanzatorilor de vise, sa incepi sa arati ca si realitatea merita si ca poate fi schimbata este o dovada de curaj".

Pe vremuri a fi curajos insemna sa mergi la razboi, sa te lupti pentru supravietuirea ta si a familiei tale. In zilele noastre curajul este mai mult mental. Fizic, suntem mult mai in siguranta.

Psihoterapeutul Russ Harris construieste o imagine foarte clara: imagineaza-ti ca esti pe o barca, pe mare. Iti doresti este sa ajungi pe mal, insa de fiecare data cand te apropii, de sub punte apar tot felul de monstri care te sperie ingrozitor. Si tragi de carma, te intorci in larg si tanjesti dupa ceea ce iti ofera tarmul. Acei monstri de sub punte sunt prezenti in fiecare dintre noi. Daca ii lasam sa ne influenteze si sa ne abata de la ce ne dorim, momentul potrivit nu va aparea.

A avea curaj inseamna sa actionezi, chiar daca simti frica, inseamna sa iti asumi sa traiesti dupa principiile si valorile importante pentru tine, sa pui in balanta, sa cantaresti si sa exprimi ceea ce este adevarat pentru tine si de ce, inseamna a avea tarie de caracter si coloana vertebrala.

A avea curaj inseamna si sa iti urmezi pasiunile. Iar pentru asta este nevoie sa iesi din zona de confort si sa iti asumi niste riscuri. Castigul nu vine fara risc, asa ca daca iti doresti pasiune in viata ta trebuie sa risti.

A avea curaj inseamna sa invingi constant acea voce interioara care iti repeta ce greu este, cate obstacole vei intalni, ce vor spune altii despre tine, ce se va intampla daca nu reusesti. Inseamna sa te ridici si sa incerci din nou sa ajungi unde ti-ai propus.

A avea curaj inseamna sa iti sustii punctele de vedere, sa te faci auzit, chiar daca nu va fi pe placul tuturor.

A avea curaj inseamna si sa faci fata unei boli, durerii, suferintei de orice fel.

Curajul este o tema intens cercetata si de oamenii de stiinta, nu doar de psihologi.

In publicatia "Current Biology" a fost prezentat cazul unei femei care sufera de o boala rara care o face sa nu simta nicio teama. Situatia acesteia le-a ridicat o intrebare cercetatorilor - este mai bine sa-ti poti depasi temerile sau sa nu ai de-a face cu astfel de senzatii de la bun inceput? Deocamdata, intrebarea ramane fara raspuns.

Alti cercetatori incearca, intr-o serie de studii in desfasurare, sa explice curajul in randurile copiilor, pentru a vedea cand apare acesta si ce inteleg cei mici atunci cand spun despre ei ca sunt curajosi, noteaza "The New York Times".

Curajul a fost invocat inca din Antichitate. Platon il considera ca fiind o virtute de maxima importanta, alaturi de intelepciune, dreptate si moderatie.

"Ca virtute esentiala, curajul ajuta la definirea unei persoane de inalta tinuta morala. Unul dintre cele mai groaznice reprosuri din lume este sa ti se spuna ca esti las", afirma George Kateb, profesor de teorie politica la Universitatea Princeton, SUA.

Biologul Joel Berger, de la Universitatea din Montana, SUA, a studiat curajul animalelor, cu toate ca este de parere ca vitejia este, in cele din urma, o caracteristica umana. Omul de stiinta considera ca, la animale, in anumite cazuri, comportamentul curajos are de-a face doar cu lipsa de experienta. In alte situatii insa, indrazneala a fost remarcata si la animale care erau constiente de pericol, dar il infruntau.

Potrivit Live Science, o echipa de oameni de stiinta israelieni, de la Institutul de stiinta Weizmann, a realizat un studiu, incercand sa descopere care sunt mecanismele care se pun in functiune la nivelul creierului, cand vine vorba de curaj. Cercetatorii au scanat creierele participantilor la studiu, care declarasera ca le este frica de serpi.

Imaginile zonelor cerebrale au fost inregistrate in momentul in care acestia trebuiau sa hotarasca daca vor apropia sau vor indeparta de ei o cutie in care se afla un sarpe - mai exact un sarpe de plus, pentru nu a fi pus nimeni in pericol.

In cazul celor care au incercat sa-si invinga teama si au ales sa apropie cutia in care se afla sarpele, s-a remarcat o activare a regiunii cerebrale numita cortex cingulat anterior.

Cu cat frica de serpi era mai mare, cu atat zona corticala prezenta o activitate mai crescuta.

Localizata in partea frontala a creierului, aceasta structura este implicata in starile de depresie si in comportamentul altruist. De asemenea, unii oameni de stiinta cred ca joaca un rol important in gasirea unui echilibru intre emotii si ratiune.

Cercetatorul Yadin Dudai, care a coordonat studiul, a declarat ca aceasta descoperire ar putea fi foarte utila pentru dezvoltarea unor terapii, chiar medicamente, care sa contribuie la depasirea temerilor.

Cercetatorii britanici au reusit sa afle, la randu-le, in ce parte a creierului iau nastere sentimentele de anxietate si de frica.

Potrivit doctorului Adam Perkins, psiholog la Spitalul Mauds-ley din Londra, centrul anxietatii este localizat in hipocamp, o zona a creierului din lobul temporal, asociata pana acum cu memoria si cu orientarea spatiala, noteaza The Daily Mail.

"Incercam sa transformam teama intr-un comportament pe care sa-l putem masura", a explicat doctorul Perkins.

Asemeni cercetatorilor israelieni, si oamenii de stiinta britanici sunt de parere ca descoperirea lor ar putea conduce la crearea de noi medicamente si terapii pentru a trata problemele de anxietate.

Curajul de a cauta adevarul si a-l scoate la lumina, de a te exprima, de a-ti asuma riscuri sau responsabilitati, de a-ti infrunta propriile slabiciuni, de a lupta pentru principiile tale, de a infrunta nedreptatea - toate fac parte din viata si, in final, ajung sa ne defineasca.

Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană: ”Valorează greutatea ei în aur”
Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană: ”Valorează greutatea ei în aur”
Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană și dezvăluie cum se poate face acasă acest îngrășământ natural. Urina poate fi folosită ca o modalitate rentabilă de...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#curajul, #cercetare, #studiu, #terapii, #anxietate , #cercetare