Cat de eficiente si sigure sunt pastele de dinti pe baza de carbune activ

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 05:18
7613 citiri
Cat de eficiente si sigure sunt pastele de dinti pe baza de carbune activ
Foto: Facebook/Peroz

Oamenii care doresc dinti mai albi au auzit cu siguranta si de pasta de dinti pe baza de carbune activ. Specialistii sunt de parere, insa, ca pasta de dinti cu carbune nu este nici cel mai bun produs de albire de pe piata si nici cea mai sigura optiune.

Carbunele a fost folosit pentru albirea dintilor inca de cand Hipocrate l-a recomandat grecilor.

Intre anii 1930-1940, producatorii americani au promovat guma de mestecat si pudra din carbune, sustinand ca ar putea improspata respiratia si albi dintii.

Astazi, consumatorii au la dispozitie mult mai multe optiuni: ata dentara, pasta de dinti, apa de gura si chiar periute de dinti infuzate cu carbune activ. Toate aceste produse promit sa albeasca dintii si sa "detoxifice" cavitatea orala.

Multi producatori sustin ca porii minusculi din carbunele activ pot "detoxifia" gura si inlatura petele de pe dinti. Un studiu publicat in 2017 concluziona ca 96% dintre producatorii de pasta de dinti cu carbune sustineau ca produsele lor au proprietati de albire, iar 46% dintre acestia promovau abilitatea "detoxifianta" a produsului.

Aceste calitati nu sunt insa sustinute de dovezi. Chiar si mai ingrijorator este faptul ca nici toxicitatea acestor produse din carbune nu a fost inca testata, noteaza Live Science.

"Suntem ingrijorati ca aceste produse ar putea dauna dintilor", a declarat dr. John Brooks, profesor in cadrul Departamentului de Oncologie si Stiinte Diagnostice al School of Dentistry, de la Universitatea din Maryland, si autor principal al studiului din 2017.

In cadrul unui experiment facut in 2019, cercetatorii au patat cu ceai negru concentrat 90 de dinti de vaca si apoi au folosit diversi agenti de albire. Chiar daca produsele din carbune activ nu au fost printre cele mai eficiente, folosirea lor a rezultat totusi un nivel de albire, patru saptamani mai tarziu, explica Brooks.

Cu toate acestea, un singur studiu nu este suficient pentru a dovedi ca produsele din carbune sunt o solutie eficienta sau sigura pentru sanatatea orala.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca particulele abrazive din carbune albesc dintii prin inlaturarea smaltului. Astfel, dintii ar putea fi slabiti, devenind mai vulnerabili la ingalbenire, pe termen lung.

Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
#frumusete, #sanatate, #pasta de dinti, #carbune, #riscuri, #ata dentara, #apa de gura , #cercetare