Care este varsta la care ne pierdem pasiunea pentru viata

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 02:17
12830 citiri
Care este varsta la care ne pierdem pasiunea pentru viata
Foto: Pixabay

Un studiu al oamenilor de stiinta din Norvegia a descoperit ca de la o anumita varsta oamenii nu mai au destula pasiune si determinare, sa sustina o mentalitate pozitiva.

Peste 900 de oameni, cu varste cuprinse intre 14 si 77 de ani, au participat la studiul publicat in New Ideas in Psychology, care a analizat relatia dintre pasiune si o mentalitate pozitiva.

Cercetatorii norvegieni au descoperit ca legatura dintre determinare si pasiune este puternica intre 17 si 53 de ani, iar in grupul cu varste intre 54 si 69 de ani legatura era "neinsemnata".

De-a lungul vietii, poti avea un nivel ridicat de determinare, unul scazut pentru pasiune si vice versa. Aceste calitati interconectate sunt necesare pentru realizari si performante, insa oamenii care trec de varsta de 53 de ani par sa nu le mai posede "la pachet".

Oamenii de stiinta au definit pasiunea drept "o dorinta sau entuziasm puternic pentru ceva", iar determinarea, drept anduranta, "caracterizata prin diligenta", noteaza The Guardian.

"Asta inseamna ca este mai dificil sa ne mobilizam ambitia si determinarea, chiar daca mai avem, inca, pasiune. Sau poate ca avem pasiune si ambitie, insa nu mai suntem la fel de determinati ca in trecut", a explicat Hermundur Sigmundsson, profesor la Universitatea Norvegiana pentru Stiinta si Tehnologie si autorul principal al studiului.

Totusi, nu este prea tarziu. Se poate recastiga o parte din vechea scanteie, trebuie doar sa gasim noi interese si sa ne straduim sa nu renuntam la ele.

"Pasiunea noastra controleaza directia in care ne dorim sa mergem, de ce suntem interesati si ce vrem sa realizam in viata. Mantra pare sa fie: foloseste ce ai sau vei pierde tot. Acest lucru se aliniaza si cu neuropsihologia. Asa ca nu spuneti niciodata: Nu imi gasesc ochelarii, ma intorc la culcare, ci: Varsta este doar un numar, raman la fel de pasionat, hotarat si pozitiv ca intotdeauna!", a adaugat Sigmundsson.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cercetare, #batranete, #varsta, #pasiune, #determinare, #mentalitate, #psihologie , #cercetare