Festivalul de Film Cannes 2021: Emoții și pronosticuri înaintea galei de premiere VIDEO LIVE

Vineri, 16 Iulie 2021, ora 21:44
1764 citiri
Festivalul de Film Cannes 2021: Emoții și pronosticuri înaintea galei de premiere VIDEO LIVE
FOTO Facebook / Festival de Cannes

Festivalul de la Cannes a intrat pe ultima linie dreaptă: competiţia se termină odată cu proiecţia ultimelor două filme selectate, după care juriul se va retrage pentru deliberări înaintea verdictului care care va fi anunţat sâmbătă, informează AFP.

Pe Croazetă, nu ştii niciodată când poate apărea o surpriză: în 2019, marele câştigător s-a impus în ultimele zile, după ce ''Parasite'', al sud-coreeanului Bong Joon-ho, a cucerit juriul şi a fost recompensat cu Palme d'Or.

Vineri sunt proiectate ultimele două filme în cadrul unui festival marcat de mult aşteptat reîntâlnire a cinemaului mondial, derulată fără incidente în ciuda crizei sanitare. De la Sharon Stone la Tilda Swinton şi Matt Damon, numeroase staruri internaţionale au păşit pe covorul roşu, iar filme din lumea întreagă, din Maghreb până în China, au fost proiectate.

Primul film programat vineri este ''Nitram'', care abordează un subiect fierbinte, în special în lumea anglo-saxonă, cel al controlului armelor de foc. Pelicula îşi propune să pună în discuţie geneza masacrului armat care a avut loc în Australia în 1996 şi care s-a soldat cu 35 de morţi, concentrându-se pe profilul ucigaşului. Pelicula, semnată de regizorul Justin Kurzel (cunoscut pentru ''Macbeth'', ''Assassin's Creed'', cu Michael Fassbender şi Marion Cotillard), a stârnit deja polemică în Australia printre familiile victimelor.

Ultimul film care va fi proiectat în cadrul competiţiei este un proiect foarte personal al cineastului belgian Joachim Lafosse, ''Les Restless''. Inspirat din propria experienţă, filmul vorbeşte despre drama bipolarităţii spunând povestea unei familii măcinate de boala tatălui (Damien Bonnard), cu care mama, interpretată de Leila Bekhti, încearcă să se împace pentru a-şi proteja copilul.

Mai multe filme remarcabile

Care dintre filmele prezentate se va dovedi cu adevărat inovator? Până acum, există un film care se detaşează în aprecierile criticii internaţionale, potrivit Screen International: ''Drive my car'', al japonezului Ryusuke Hamaguchi. Acest film-fluviu, cu o estetică impresionantă, adaptat după o nuvelă de Haruki Murakami, aduce în prim-plan două personaje bântuite de fantasmele trecutului.

Pelicula spune povestea lui Yusuke Kafuku, actor şi regizor de teatru, obsedat de moartea soţiei sale şi care începe să-i facă mărturisiri unei tinere desemnată să-i fie şofer. Cei doi se resemnează să facă faţă împreună trecutul lor.

Nu au lipsit nici anul acesta filme marcante din diferite genuri, fie că a fost vorba despre pelicula proiectată în deschidere, ''Annette'', opera-rock semnată de Leos Carax, de ''Red Rocket'', a cineastului american Sean Baker, despre reîntoarcerea în oraşul natal din Texas a unei vedete porno căzută în dizgraţie sau de ''The Worst Person in the World'', o fină analiză a obiceiurilor îndrăgostiţilor din ziua de astăzi, semnată de norvegianul Joachim Trier.

Sau poate că Palme d'Or va fi acordat unei regizoare, devenind abia a doua femeie care câştigă marele trofeu din istoria festivalului. Primită cu reţinere de către critici, mezina competiţiei, Julia Ducournau, s-a făcut remarcată pe Croazetă cu pelicula ''Titane'', un film extrem de violent, pe care fie îl iubeşti, fie îl deteşti. Nu trebuie trecută cu vederea nici cineasta maghiară Ildiko Enyedi, cu ''The Story of my wife'', unul dintre filmele cele mai complexe din punct de vedere vizual din cadrul competiţiei, o poveste somptuoasă de dragoste şi suferinţă cu Léa Seydoux în rolul principal.

Pronosticurile, o ştiinţă inexactă

Pronosticurile rămân cu toate acestea o ştiinţă extrem de inexactă şi nimic nu poate bănui ce film anume va cuceri juriul, prezidat anul acesta de Spike Lee, primul actor de culoare care deţine această calitate, şi din care fac parte personalităţi diverse precum regizorul brazilian Kleber Mendonça sau cântăreţa Mylene Farmer.

În rândul membrilor juriului ''nu ne plac tuturor aceleaşi melodii, nici aceleaşi emisiuni de televiziune, iar într-un final, cei nouă membri votează'', a explicat Spike Lee în primele zile ale festivalului. ''Le-am promis colegilor din juriu că nu voi fi un dictator, ci voi fi democratic... dar până la un anumit punct, întrucât dacă juriul este împărţit patru la patru, eu sunt cel care decide! O să ne distrăm'', a mai spus el. Verdictul juriului va fi aflat sâmbătă seară.

În aşteptarea câştigătorilor, a fost deja decernată o recompensă: Palm Dog, care premiază cea mai bună prestaţie canină din festival. Premiul le-a revenit lui Dora, Rosie şi Snowbear, cei trei câini din rasa Cocker Spaniel ai actriţei Tilda Swinton, care apar alături de aceasta în ''The Souvenir Part II''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Festival Film Cannes, #gala, #premiere, #pronostic , #Cannes 2021