Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand verii se casatoresc intre ei, iar copiii sunt promisi la nastere

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 08:41
7336 citiri
Cand verii se casatoresc intre ei, iar copiii sunt promisi la nastere

Exista societati in care traditiile vechi si indatoririle familiale sunt mai importante decat orice altceva. In grupul tarilor prinse in vechi traditii se afla si Tajikistan, tara in care casatoria intre rude reprezinta o regula si nu o exceptie.

Studiile arata ca 20 la suta dintre copiii nascuti morti in republica din Asia Centrala sunt rodul casatoriilor dintre rude apropiate. Centrul pentru studii strategice al administratiei prezidentiale a constatat o reducere a acestor tipuri de casatorii, dar acestea reprezinta in continuare o problema majora a republicii Tajikistan.

Din aceasta cauza, expertii cer Guvernului sa ia masuri urgente impotriva acestor traditii, care dateaza din vremuri stravechi. Sunt bine cunoscute riscurile pentru sanatatea copiilor nascuti in urma relatiilor intime dintre rude. Informatiile sunt oferite de un reportaj Deutsche Welle.

Neglijarea riscurilor

In urma cu cativa ani, Ministerul Sanatatii a prezentat Parlamentului un proiect de lege prin care se interzicea casatoria intre veri primari si de gradul doi. Numai ca propunerea a fost respinsa.

Gulbahor Saydova are o firma in capitala Dushanbe. Femeie bogata si educata are patru fiice si un fiu. In curand, in familie va avea loc o nunta.

"Mirele, care se va casatori cu fiica mea, este o ruda indepartata a familiei noastre. Stiu ca se spune despre casatoriile intre rude ca sunt periculoase, dar aceasta este traditia noastra", a declarat femeia.

Fiica lor a fost promisa mirelui imediat dupa nastere. Casatoriile aranjate intre rude au o traditie indelungata in Tajikistan. Este necunsocut numarul casatoriilor intre rude incheiate in tara. Un expert guvernamental crede ca acestea sunt in proportie de 35-40 la suta din totalul mariajelor nationale.

Acelasi expert spune ca aceste casatorii intre rude rareori dau gres. "Rudele se tem sa se insulte reciproc. Chiar si cand in familie sunt diverse conflicte, nu se vorbeste nimic despre acestea in fara familiei".

Familia, un pilon de baza al societatii

Oamenii prin traditie acorda o mare atentie rudelor mai in varsta. Este considerata o mare dezonoare daca parintii sunt trimisi intr-un azil sau sunt abandonati.

Casatoriile intre rude sunt motivate in mod diferit in functie de regiune. In regiunile izolate de munte, ele sunt motivate tocmai de acest factor, reprezentat de distanta mare fata de civilizatie. Adesea, casatoriile intre rude au loc pentru a pastra bunastarea si perpetuarea familiei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Tajikistan casatorii rude, #casatorii rude familii Tajikistan , #obiceiuri
Comentarii
N
Noul_val_PSD
rank 1
... aicea m-a ghicit si pe mine .... adevaru e ca sunt puti ruda cu tanti Aura , care mi-e matusa , da cica nu se cunoaste ....