Calea spre varful Everest: Povestile alpinistilor ale caror corpuri inghetate marcheaza drumul (Galerie foto)

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 22:54
27626 citiri
Calea spre varful Everest: Povestile alpinistilor ale caror corpuri inghetate marcheaza drumul (Galerie foto)
Foto: imgur.com

Primul om care a incercat sa ajunga pe Everest a murit si inca se mai afla acolo, impreuna cu trupurile altor zeci de alpinisti, decedati in accidente sau de epuizare, la coborare sau urcare. La peste 8000 de metri, incercarea de a le recupera corpurile e aproape imposibila.

O colectie de fotografii ale celor decedati pe Everest a fost publicata pe imgur.com, o marturie impresionanata a pericolelor care vin odata cu dorinta de a depasi ultimele limite.

Corpul lui David Dharp inca se gaseste intr-o grota cunoscuta drept "Pestera cizmelor verzi", pe varful Muntelui Everest. David a incercat sa il urce in 2005 si, langa varf, s-a oprit in aceasta grota pentru a se odihni. Corpul sau a inghetat si la un moment dat nu s-a mai putut misca.

Peste 30 de alpinisti au trecut pe langa el in timp ce murea inghetat. Unii au auzit gemete slabe si si-au dat seama ca e in viata si au oprit pentru a vorbi cu David. Era inca in stare sa spuna cine este, dar nu se mai putea misca.

Cativa cataratori curajosi l-au mutat la soare intr-o incercare de a-l revigora dar, realizand ca David nu va fi in stare sa se miste, au fost fortati sa-l lase sa moara. Corpul sau se afla inca in grota si este folosit ca punct de marcaj pentru alti cataratori in drumul lor catre varf.

Corpul lui Green Boots (Cizme Verzi) ii apartine unui catarator indian care a murit in 1996 si care acum se gaseste langa pestera pe unde trec toti alpinistii pe drumul spre varf. Green Boots s-a departat de grupul lui in 1996 si a cautat sa se adaposteasca de vant si zapada in aceasta semigrota, pe jumatate expusa. A ramas acolo, inghetand, pana a murit.

Corpurile celor care mor in tabara de sub varf sunt de asemenea lasate acolo unde raman.

George Mallory a murit in 1924 si a fost primul om care a incercat sa ajunga pe varful cel mai inalt al lumii. Corpul sau, inca perfect conservat, a fost identificat in 1990.

Corpurile zac pe munte inghetate in pozitia in care erau atunci cand persoana a murit. Acest om a cazut de pe traseu si, prea obosit pentru a se mai ridica, a murit in locul in care s-a prabusit.

Se crede ca aceasta persoana a murit in timp ce se odihnea pe o gramada de zapada care intre timp s-a evaporat, lasandu-l in aceasta pozitie stranie.

Francys Arseniev, o americanca care a cazut in timp ce cobora de pe varf cu un grup in care se afla si sotul ei, a cerut celor care treceau pe langa sa o salveze. In timpul coborarii, sotul sau a observat ca Francys lipseste. Stiind ca nu mai are destul oxigen sa ajunga la ea si sa se si intoarca la baza, el a ales totusi sa isi gaseasca sotia.

In cele din urma, a cazut si el si a murit, in timp ce incerca sa ajunga la Francys. Doi alti cataratori au reusit sa ajunga la ea, dar si-au dat seama ca nu au cum sa o transporte si au stat o vreme langa ea, inainte sa o lase sa moara. Din cauza remuscarilor, ei s-au intors 8 ani mai tarziu pentru a gasi corpul lui Francis si a pune un steag american pe el.

Dupa ce amanuntele povestii au iesit la iveala, s-a descoperit ca Francis Arseniev e prima femeie din Statele Unite care a atins varful Everest fara sa aiba butelie de oxigen.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#corpuri alpinisti decedati everest, #alpinisti morti ramasi Everest, #alpinisti corpuri cadavre Everest , #inedit