In "copilarie", Calea Lactee "a inghitit" o alta galaxie

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 05:12
3891 citiri
In "copilarie", Calea Lactee "a inghitit" o alta galaxie
Foto: Pixabay

Evolutia Universului a fost un proces foarte zbuciumat, de la Big Bang pana la formarea sistemelor solare si a galaxiilor. Calea Lactee nu face nici ea exceptie.

Formarea Caii Lactee prin absorbirea unei galaxii mai mici a fost stabilita ca fiind certa, la capatul mai multor studii.

Desi formarea Caii Lactee prin absorbirea unei galaxii mai mici este un lucru cert, stabilit de mai multe studii, oamenii de stiinta au avut controverse legate de cronologia si urmarile acestui eveniment.

Pentru a obtine mai multe informatii legate de formarea galaxiei noastre si pentru a lamuri pe deplin toate controversele, cercetatorii au cartografiat un milion de stele, aflate in limita a 6.500 de ani-lumina fata de Soarele nostru.

Pentru a cartografia aceste stele, astronomii au folosit telescopul spatial Gaia, lansat in anul 2013 de catre Agentia Spatiala Europeana. Astfel, ei au reusit sa diferentieze stelele care s-au format in interiorul Caii Lactee, de stelele care s-au format in alte galaxii, dar care au fost absorbite de-a lungul timpului.

In cazul altor galaxii, astronomilor le este relativ usor sa identifice indicii ale coliziunii dintre doua galaxii. Un indicator al acestui fenomen sunt distorsiunile din discuri.

"In cazul Caii Lactee, observarea urmelor unei coliziuni cu alta galaxie se dovedeste a fi un proces mult mai greu si asta din cauza ca ne aflam in mijlocul acestei galaxii", explica Carme Gallart, astronom al Institutului de Astrofizica al Insulelor Canare.

In ciuda dificultatilor, oamenii de stiinta au reusit sa identifice o modalitate prin care sa poata "privi" in trecutul cosmic al galaxiei noastre. Astfel, prin urmarirea orbitelor diferitelor stele, dar si prin studierea compozitiei lor chimice, astronomii au aflat ca, in urma cu 10 miliarde de ani, Calea Lactee a inghitit alta galaxie, mai mica: Gaia-Enceladus, noteaza Live Science.

Cercetatorii au aflat ca cele doua galaxii - Calea Lactee si Gaia-Enceladus - s-au format in urma cu 13 miliarde de ani si au inceput sa produca stele timp de miliarde de ani, inainte de a se ciocni. Procesul de "ciocnire" a fost mai degraba o contopire, care s-a desfasurat de-a lungul a mai multe milioane de ani.

Odata cu contopirea celor doua galaxii, stelele tinerei galaxii Calea Lactee au inceput sa fie incalzite, fiind atrase in discul exterior al acesteia. Acest disc de gaz, care inconjoara nucleul galactic, este si sursa gazelor din care s-au format noilor stele, care populeaza in prezent galaxia noastra.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Calea Lactee, #galaxii, #stele, #cercetare, #telescop, #Agentia Spatiala Europeana , #cercetare