Bucata de creier care a supravietuit din Epoca Fierului

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 05:12
7206 citiri
Bucata de creier care a supravietuit din Epoca Fierului
Foto: Dr Axel Petzold - Creierul Heslington

O bucata dintr-un creier uman, veche de aproximativ 2.600 de ani, din Epoca Fierului, nu s-a descompus si a "supravietuit" pana in zilele noastre.

Creierul Heslington, asa cum a fost botezata, a atras imediat atentia comunitatii stiintifice si asta pentru ca este una dintre cele mai vechi bucati de tesut cerebral uman - in conditiile in care creierul este printre primele tesuturi care se descompun, cand o persoana moare.

In mod obisnuit, atunci cand o persoana moare, tesutul cerebral incepe sa se descompuna rapid, proces accelerat de anumite proteine din creier, noteaza Science Alert.

Din aceasta cauza, fragmentul de creier despre care analizele au aratat ca apartine unei persoane care a murit intre anii 673-482, inaintea erei noastre, naste o serie de intrebari legate de conditiile care au permis un astfel de fenomen.

Arheologii care au realizat aceasta descoperire explica faptul ca au reusit sa identifice doar craniul respectivului barbat. In afara de creier, restul tesuturilor, inclusiv firele de par, au fost descompuse de factorii de mediu.

Creierul recuperat este descris de cercetatorii care l-au studiat ca fiind "ferm, cu o textura asemanatoare branzei tofu si cu un volum care atinge 80% din cel al unui creier adult".

Pentru a intelege ce se afla in spatele acestei uluitoare conservari, oamenii de stiinta au decis sa studieze proteinele din componenta sa.

Cercetatorii explica cum creierele noastre au nevoie de sistem complex de asigurare a nutrientilor si de indepartare a toxinelor pentru a putea functiona. Aceasta sarcina este asigurata de catre filamentele intermediare, care mentin conexiunile dintre neuroni si corpurile acestora. In conditii ideale, exceptionale, aceste filamente isi pot pastra integritatea, chiar si dupa mult timp de la moartea celulelor cerebrale.

In cazul creierului Heslington, analizele la microscop au aratat ca filamentele intermediare seamana cu axonii din care este format un creier viu, cu precizarea ca sunt mai scurte si mai inguste.

Pentru a intelege modul in care mediul a putut pastra craniul, influentand starea de conservare a creierului din interior, oamenii de stiinta au masurat si modul in care proteinele dintr-un creier din zilele noastre conduc la descompunerea acestuia.

Comparatia a condus la concluzia ca au existat o serie de substante care au stabilizat proteinele din tesutul cerebral.

"Combinate, datele sugereaza ca proteazele creierului antic ar fi putut fi inhibate de un compus necunoscut, care s-a difuzat de la exteriorul creierului in structurile mai profunde", explica cercetatorii.

Un lucru sigur, deocamdata, este ca nu era nimic deosebit in creierul barbatului din epoca fierului. Mai degraba, ceva din mediul inconjurator ar fi putut inhiba procesele chimice care in mod obisnuit ar descompune filamentele proteice ale creierului.

Desigur, cu doar acest esantion unic de studiat, este greu de tras concluzii ferme.

Ciudatul creier de la Heslington mai are lucruri de dezvaluit.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#cercetare, #creier, #epoca fierului, #tesut cerebral, #conservat , #cercetare