Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > arheologie
A   A   A

Blestem vechi de 1.500 de ani: Sa se miste incet si sa-si piarda echilibrul!

Blestem vechi de 1.500 de ani: Sa se miste incet si sa-si piarda echilibrul!
Foto: Arhiva Pixabay
O tablita scrisa in greaca in secolul VI e.n., gasita intre ruinele unui vechi teatru din Israel, a fost in sfarsit descifrata, dovedindu-se a fi un blestem.

Cel care a scris-o, un dansator, cere zeilor si demonilor sa-i faca rau unui rival, dansator si el, pe nume Manna, arata Live Science.

Tablita, unde blestemul a fost scris pe 110 de randuri, fiind neasteptat de elaborat, a fost gasita intre ruinele unui teatru faimos, Caesarea Maritima. Se crede ca aceasta a fost scrisa inainte de o competitie intre dansatori. Castigatorul urma sa se bucure de tot felul de privilegii si faima, prestigiu, explica cel care a tradus-o, profesorul Attilio Mastrocinque, de la Universitatea din Verona.

Adresandu-se unor zei precum Troth, un stravechi zeu egiptean al magiei si intelepciunii, dar si demonilor din cer, de pe pamant, cat si de sub pamant sau din apa, acesta se roaga pentru ca, in momentul in care va incerca sa danseze, Manna sa nu mai vada si sa nu-si mai poata misca nici mainile, nici picioarele.
"Trebuie sa se miste incet si sa-si piarda echilibrul", le explica el zeilor si demonilor cum sa actioneze.

Tablita a fost descoperita la inceputul anilor 1950, dar a fost dificil de descifrat. S-a reusit abia acum, gratie unei noi metode.

Inscriptia vine dintr-o perioada in care orasul era controlat de Imperiul Bizantin. Desi Imperiul Bizantin avea ca religie oficiala crestinismul, iata ca nu disparusera invocarile catre zei "pagani", noteaza cel care a realizat traducerea.

In prezent, inscriptia se afla la Muzeul de Arheologie din Milano, ea fiind inmanata echipei de cercetatori de catre guvernul israelian.

Vezi si Egipt: Ramasitele unui templu antic, descoperite intr-un oras scufundat (Foto)

A.P.
Facebook ShareTweet
 Marti, 08 Octombrie 2019, ora 09:49

 Articol citit de 8112 ori

Citeste si: