BAFTA 2021: Organizatorii celor mai importante distinctii ale industriei de film britanice pun accentul pe diversitate

Sambata, 10 Aprilie 2021, ora 23:55
2279 citiri
BAFTA 2021: Organizatorii celor mai importante distinctii ale industriei de film britanice pun accentul pe diversitate
Trofeul Bafta

Drama americana "Nomadland", a carei actiune se petrece in perioada recesiunii, si productia britanica "Rocks", ce prezinta o poveste despre maturizare, conduc in clasamentul nominalizarilor - cate sapte fiecare - la premiile BAFTA din acest weekend, insa competitia ramane deschisa, cu o lista a concurentilor in care lumina reflectoarelor cade asupra diversitatii, relateaza sambata Reuters.

Ceremonia din acest an a premiilor Academiei Britanice de Film (British Academy of Film and Television Arts - BAFTA) va avea loc in doua seri, in contextul pandemiei de COVID-19 ce impiedica desfasurarea spectacolului in formatul obisnuit, cu numeroase vedete si prezenta publicului.

Potrivit organizatorilor, deschiderea de sambata se va concentra asupra procesului creativ din spatele productiilor si vor fi acordate unele dintre premii, in timp ce principalele distinctii vor fi anuntate duminica, zi in care regizorul Ang Lee va primi trofeul special BAFTA Fellowship.

Dupa valul de critici de anul trecut, cand BAFTA a prezentat o lista a concurentilor formata in exclusivitate din persoane albe, mai mult de jumatate dintre cei 24 de nominalizati din acest an sunt actori de culoare.

"Nomadland", una dintre productiile favorite, ce prezinta povestea unei comunitati de nomazi ai zilelor noastre, care calatoresc intr-o caravana ce strabate vestul american dupa colapsul economic din 2008, este in competitia pentru cel mai bun film. Frances McDormand, care detine rolul principal, concureaza la categoria "cea mai buna actrita", iar Chloe Zhao, nascuta in China, se numara printre cele patru femei dintre cei sase nominalizati la categoria "cel mai bun regizor".

Celelalte productii aflate in cursa pentru cel mai bun film sunt: drama "The Trial of the Chicago 7", a carei actiune este plasata in anii '60, in timpul unui protest impotriva razboiului din Vietnam, comedia neagra despre razbunare in epoca #Metoo "Promising Young Woman", drama despre dementa "The Father" si filmul bazat pe un volum de memorii despre inchisoarea Guantanamo Bay "The Mauritanian".

Pana in prezent, "Nomadland" si "The Trial of the Chicago 7" au castigat cele mai importante distinctii la Globurile de Aur, respectiv premiile Sindicatului Actorilor Americani (Screen Actors Guild -SAG).

Actritele McDormand si Vanessa Kirby, care joaca rolul unei mame indurerate in "Pieces of a Woman", sunt singurele concurente nominalizate si la Oscar pentru interpretarile lor din aceleasi productii.

Printre actorii in roluri principale nominalizati la premiile din acest an se numara Riz Ahmed, pentru interpretarea sa din "Sound of Metal" a unui baterist de heavy metal care isi pierde auzul, dar si regretatul Chadwick Boseman, pentru rolul sau din drama "Ma Rainey's Black Bottom" despre scena jazz din anii '20.

Printre ceilalti nominalizati se numara Adarsh Gourav pentru "The White Tiger", Anthony Hopkins pentru "The Father", Mads Mikkelsen pentru "Another Round" si Tahar Rahim pentru "The Mauritanian".

"Colectiv", al regizorului roman Alexander Nanau, este nominalizat la categoria "Cel mai bun film documentar", unde concureaza cu productiile "David Attenborough: A Life on Our Planet", "The Dissident", "My Octopus Teacher" si "The Social Dilemma".

Reactia negativa de anul trecut a determinat BAFTA sa efectueze o ampla revizuire, ceea ce a dus la extinderea numarului de membri, o noua runda de votare pentru lista lunga si o crestere la sase nominalizati de la cinci la toate cele patru categorii de premii pentru actorie si la cea pentru cel mai bun regizor. Totodata, categoria dedicata celui mai bun film britanic a fost extinsa la zece nominalizari.

Printul William se retrage de la ceremonii dupa decesul bunicului sau

Printul William, duce de Cambridge, presedintele BAFTA, s-a retras de la ceremoniile de decernare a celor mai importante distinctii ale industriei de film britanice din acest weekend in urma decesului bunicului sau, printul Philip, duce de Edinburgh, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a confirmat Palatul Kensington, relateaza sambata DPA/PA Media.

Ducele de Edinburgh a fost primul presedinte al British Academy of Film and Television Arts, din 1959 pana in 1965, si a continuat sa sprijine organizatia pe tot parcursul vietii.

O perioada oficiala de doliu nu a fost inca anuntata de Palatul Buckingham, insa avand in vedere ca bunicul sau a incetat din viata cu doar o zi inainte de eveniment, aceasta decizie a ducelui era previzibila.

BAFTA a declarat intr-un comunicat emis vineri: "Suntem profund intristati de decesul Altetei Sale Regale printul Philip, duce de Edinburgh, a carei stransa asociere cu Academia s-a intins pe o perioada de peste 60 de ani".

Printul William urma sa aiba o interventie in timpul evenimentului de sambata, intr-o conversatie inregistrata in prealabil cu Jenny Beavan, creatoare de costume, si Sharon Martin, specialista in machiaj si coafura, despre turnarea filmelor in conditii de lockdown si procesul de productie.

Duminica, ducele urma sa tina un discurs, prin interventie video, pe tema provocarilor cu care s-a confruntat industria cinematografica in ultimul an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#BAFTA 2021, #premii Bafta, #nominalizari Bafta, #ceremonie premii Bafta , #stiri magazin
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
daca si pana acum au fost diversi, oamenii fiind de felul lor astfel