Azi au loc doua evenimente astronomice importante: Solstitiul de iarna si ploaia de meteori Urside

Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 07:53
8536 citiri
Azi au loc doua evenimente astronomice importante: Solstitiul de iarna si ploaia de meteori Urside
Foto: astro-urseanu.ro

Doua evenimente astronomice importante au loc duminica: solstitiul de iarna si ploaia de meteori Urside.

Solstitiul de iarna, care marcheaza inceputul iernii astronomice, are loc in 2019 la 22 decembrie - 06 h 19 m 32 s, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Evenimentul astronomic este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Solstitiu inseamna "soare nemiscat".

In ziua in care are loc solstitiul de iarna in emisfera nordica, in emisfera sudica se afla in desfasurare solstitiul de vara.

Solstitiul de iarna se produce cand inaltimea Soarelui deasupra orizontului si intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, Soarele nu rasare si se afla la unghiul maxim sub orizont). Este ziua anului in care lumina zilei are cea mai scurta durata in emisfera nordica, iar noaptea - cea mai lunga durata.

Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit "ecliptica". La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 grade 27' sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului". Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

Superstitii, mituri si constructii

Credinta populara ca in noptile in care se produce solstitiu ar inflori feriga este atestata in mai multe zone etnografice din tara. Potrivit traditiei, cel care vegheaza si surprinde acel moment va avea noroc in casa si in dragoste. In realitate, feriga este o planta inferioara care nu infloreste si se inmulteste prin spori, potrivit volumului "Zile si mituri - calendarul taranului roman", de Ion Ghinoiu.

Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea Soarelui (solstitiu) a fost gasita in antichitate, in Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an.

Solstitiului ii sunt dedicate sute de structuri megalitice in toata Europa, in cele doua Americi, Asia si Orientul Mijlociu. Chiar si popoarele care respectau calendarul lunar marcau intr-un fel sau altul cele doua solstitii.

In Europa, astfel de constructii din piatra pentru masurarea pozitiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, in Anglia, si la Newgrange, in Irlanda. Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza cu aproximatie din 2.050 i.Hr. si se presupune ca au fost pozitionate astfel incat lumina Soarelui la apus, la data solstitiului de iarna, sa cada intr-un anume fel.

Pentru pagani, aceasta era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii ii sarbatoreau in aceasta zi pe Saturn, zeul recoltelor, si pe Mithras, zeul luminii.

Ploaia de meteori Urside

Anul acesta, ploaia de stele provocata de ultimul curent de meteori al anului, Urside, are perioada maxima de manifestare (5-10 meteori pe ora) in noaptea de 22/23 decembrie, continuand pana spre dimineata, potrivit calendarului astronomic al Organizatiei Mondiale de Meteori (IMO - International Meteor Organization).

Urside este rezultatul particulelor de praf lasate de cometa Tuttle, descoperita pentru prima data in 1790. Avand in vedere ca Luna se afla in faza de Ultim Patrar spre Luna Noua (26 decembrie) observarea acestora este favorizata.

Desi spectacolul nu este atat de grandios ca in cazul altor curenti de meteori, uneori se produc adevarate eruptii cu pana la 100 de meteori pe ora. Cei pasionati de astfel de evenimente au sanse mai mari de vizionare din locuri intunecate, departe de luminile orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#solstitiu iarna 2019, #solstitiul de iarna 2019, #ploaia meteori Urside, #ploaie meteoriti, #ploaie meteori , #fenomen