Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > cercetare
A   A   A

Aurora Liiceanu, despre consecintele psihologice ale pandemiei de coronavirus

Aurora Liiceanu, despre consecintele psihologice ale pandemiei de coronavirus
Foto: Pixabay
Intr-un interviu acordat Europa Libera, Aurora Liiceanu, cunoscuta scriitoare si cercetatoare de la Institutul de Psihologie al Academiei Romane, vorbeste despre consecintele psihologice ale epidemiei de coronavirus.

Relatiile intime se vor schimba fundamental, singuratatea se va accentua la toate varstele, suspiciunea va creste si oamenii vor deveni mai ipohondri. Psihologii sunt foarte preocupati de viitorul relatiilor si cum se vor schimba pe termen lung.

"Se va dezvolta suspiciunea, codul cultural al intimitatii se va schimba. Acum cativa ani a aparut un dictionar de comunicare non-verbala, despre care cred acum ca este curata arheologie. Gesturile par sa se schimbe. Am vazut ca in Elvetia oamenii au inceput sa se salute cu coatele si cu varfurile pantofilor, cu toate ca imbratisarile si datul mainii fac parte dintr-un cod cultural foarte batatorit.
Sigur, cu cotul nu te poti freca la ochi, deci nu e periculos. Psihologii spun foarte bine, o viata noua inseamna noi obisnuinte si probabil ca se vor crea noi obisnuinte cu frustrarile de rigoare: se va mari autocontrolul, ceea ce inseamna ca ne vom abtine de la gesturile si obisnuintele noastre mai vechi. Daca ma gandesc la mine, pot sa va spun ca nu am niciun chef sa ma duc la restaurant cu prietenii purtand masti si stand la doi metri distanta. Cand ti se spune sa stai la doi metri distanta, te si amuzi, gandindu-te la pedichiura, unde nimeni nu are picioare de trei metri sau de doi metri si jumatate.", spune Aurora Liiceanu.

Ea crede ca spatiul dintre oameni va creste pentru a duce la un nou tip de protectie si ca frica si incertitudinea vor sta la baza acestei schimbari.
Deasemenea, este de parere ca, din punct de vedere economic, nu vom mai sta la fel de confortabil.

"Va disparea, pentru o vreme, nomadismul turistic, in care toata lumea batea mapamondul in sus si in jos. Noile conditii de proximitate care vor fi impuse pentru a nu creste numarul de infectati vor schimba total multe obiceiuri sociale, nu doar calatoriile. La Teatrul National, am inteles ca sunt 1000 de locuri, dar ca se vor vinde doar 500 de bilete pentru a mentine distanta. Poate ca biletele se vor scumpi, sau poate vor scadea salariile actorilor, regizorilor etc"

Intrebata cum a afectat-o izolarea, Aurora Liiceanu a marturisit ca i s-a schimbat bioritmul si ca relatiile telefonice au inlocuit relatiile normale.
"Mi-am reorganizat anumite lucruri, de exemplu, in sfarsit mi-am pus la punct hartiile, contractele, taxele. Am inceput sa ma uit la filme, n-am mai citit atat de multe lucruri profesionale, reviste de psihologie, noi lucrari, ci am trecut si la literatura, de care nu aveam timp inainte.

Sociologii spun adesea ca hobby-ul este un eu neutilizat, care duce la frustrari. Felul in care traiesti acum te poate ajuta sa-ti organizezi viata in asa fel incat sa ai timp si pentru lucruri pe care nu le faceai, dar e frustrant. Pe de alta parte, conversatiile intre prieteni, daca sunt dese, sunt de o banalitate aproape jenanta, fiindca nu mai ai ce sa mai comunici, daca in fiecare zi dai telefon"

Scriitoarea mai spune ca e posibil ca noua directie de urmat a "sa fie o intoarcere catre natura, dat fiind ca oamenii pot lucra de oriunde ar fi. Acest lucru a fost si dupa cutremurul din 1977, cand oamenii nu mai voiau sa stea in blocuri, pentru ca erau periculoase. Acum vorbim de orase si aglomerari urbane, care au devenit periculoase.(...) In Franta a existat deja un curent de acest fel, de intoarcere la natura, dar tinerii n-au rezistat, cu toate ca aveau posibilitatea sa lucreze de la distanta, n-au rezistat, pentru ca orasul este si un drog. Zgomotul orasului, nebunia de aici, orasul este viata, natura este liniste, contemplare si trebuie sa ai obisnuinta ascultarii naturii"
Aurora Liiceanu crede ca, cel mai mult, epidemia a schimbat relatiile. Oamenii vor fi mai singuri, inclusiv tinerii, iar depresiile se vor inmulti.

"Cred ca se merge spre atomizare si aceasta singuratate se va trai cu frustrari si suferinte (...) In mod sigur, multi vor fi mai deprimati, iar prapastia dintre generatii se va mari.(...) Si tinerii vor suferi, pentru ca, desi traiesc in cohorte, in gasti, multi tineri sunt foarte insingurati. Ceva le lipseste. Nici ei nu stiu ce, nici noi nu stim ce. Multimea celor care mergeau la concerte, pe stadioane, parea o solutie pentru acesti insingurati: multimile pareau sa-i protejeze afectiv. Dar nu e asa, multimile erau un fel de imersii care furnizau o stare de bine, de scurta durata, pentru ca, apoi, cei dependenti de astfel de multimi cadeau, din nou, in singuratate. Timpul multimilor s-a dus"
"Ipohondria, suspiciunea, paranoia si bipolaritatea vor creste. Psihologii sunt foarte interesati, in acest moment, cum se va schimba intimitatea. Nu stim. Cum se vor face filmele, cum se vor schimba gesturile, cum se vor apropia oamenii din nou?"

Nu stim.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 27 Iunie 2020, ora 08:46

 Articol citit de 3379 ori

Citeste si: