Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > stiinta tehnica
A   A   A

Au fost creati primii roboti vii, pornind de la celule stem de broasca

Au fost creati primii roboti vii, pornind de la celule stem de broasca
Foto: captura video YouTube/University of Vermont
Oamenii de stiinta au creat primii "roboti vii", in stare sa se vindece singuri, din celule stem provenind de la broaste.

Xenobotii, de la specia de broasca folosita, Xenopus laevis, sunt, de fapt, niste biomasini care nu ajung nici la un milimetru, asa ca ar putea fi folositi, in viitor, inclusiv in corpul uman, unde sa duca medicamentele exact acolo unde e nevoie de ele, arata CNN.

O parte dintre acesti roboti vii au chiar un orificiu in mijloc, unde poate fi plasata o mica incarcatura.

Pot inota, merge, sari (in unele cazuri) si supravietuiesc fara mancare, fiind dotati cu niste depozite de lipide si proteine, care le asigura necesarul de hrana in scurta lor existenta. Isi indeplinesc misiunea si apoi se dezintegreaza, fiind prietenosi cu mediul, oricare ar fi acela.
"E vorba despre niste forme de viata complet noi", a transmis Universitatea din Vermont, cea care a realizat studiul, impreuna cu Universitatea Tufts.

Nu sunt nici roboti traditionali, nici o specie cunoscuta de animale, "sunt o noua clasa de organisme vii, programabile", au mai transmis oamenii de stiinta.

Xenobotii arata ca niste pete miscatoare de culoare roz si ar putea fi folositi inclusiv pentru a curata deseuri radioactive sau a colecta plastic din oceane.

In medicina, ar putea fi utilizati si pentru a curata sistemul circulator de depunerile de colesterol.

Aceste biomasini pot trai zile sau saptamani, nu se pot inmulti si nu pot evolua.Vezi si Un picior robotic a invatat sa mearga singur intr-un timp atat de scurt, incat ar trebui sa ne puna pe ganduri
A.P.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 08:31

 Articol citit de 13831 ori

Citeste si: