Astra Film Festival Online si-a desemnat castigatorii. Documentarul "Traiasca dragostea", printre productiile premiate

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 02:46
2267 citiri
Astra Film Festival Online si-a desemnat castigatorii. Documentarul "Traiasca dragostea", printre productiile premiate

Festivalul Astra Film Online si-a desemnat castigatorii. Pe langa premiul fiecarei sectiuni, juriul a decis si acordarea a doua mentiuni speciale. Documentarul "Traiasca dragostea" de Sine Skibsholt (Danemarca, 2020) a castigat premiul sectiunii Voci Emergente ale Documentarului, iar filmul "Si noaptea se va sfarsi" de Eleonore Weber (Franta, 2020) a fost recompensat cu mentiunea speciala a juriului, in cadrul aceleiasi sectiuni.

"Atat timp cat mai ai brate" de Luisa Bade (Germania, 2020) este castigatorul sectiunii Europa Centrala si de Est, iar filmul "Arta pur si simplu" de Maksim Shved (Polonia, Belarus, 2019) a primit mentiune speciala. Editia Online a Festivalului Astra Film s-a desfasurat in perioada 16 - 25 octombrie, iar publicul a avut ocazia sa vizioneze 37 de filme documentare, selectionate din peste 3.000 de filme inscrise.

SECTIUNEA VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI a avut in competitie cele mai noi 10 productii din Germania, SUA-Cehia, Danemarca, Islanda, Austria, Franta si Romania - filme ale unor autori tineri (aflati la primele lor filme, fie film de debut in lungmetraj, fie al doilea sau al treilea film).

Sine Skibsholt: "Suntem recunoscatori ca se aude vocea filmului in aceste vremuri marcate de izolare si incertitudine"

Premiul acestei sectiuni i-a revenit filmului "Traiasca dragostea" (Sine Skibsholt - Danemarca, 2020), "un film care atrage prin perspectiva si stapanirea povestirii".

Motivatia juriului: "Filmul Traiasca dragostea ne conduce, in scene de observatie structurate intr-un jurnal audiovizual intim, inteligent compus, in lumea unei adolescente care se lupta cu o boala grea si are o relatie complexa cu mama ei. Vocea fetei ne insoteste prin viata de zi cu zi a fetei - unele zile mai bune, altele mai proaste. Filmarile de zi cu zi si materialele de arhiva familiala se transforma intr-o poveste puternica despre o tanara care dovedeste o mare pofta de viata. Juriul a fost deosebit de impresionat de perspectiva echilibrata si elaborata si de prospetimea celui de-al doilea lungmetraj al regizoarei Sine Skibsholt, care demonstreaza nu doar o inalta abilitate in mestesugul filmului, ci si o relatie etica deosebita cu subiectul filmului".

"Suntem recunoscatori ca se aude vocea filmului in aceste vremuri marcate de coronavirus, izolare si incertitudine. Multumesc pentru asta", a declarat regizoarea Sine Skibsholt.

Eleonore Weber: "Sper ca putem sa scapam si sa rezistam"

Juriul a acordat si o Mentiune speciala pentru "Si noaptea se va sfarsi", filmul regizoarei din Franta Eleonore Weber (2020).

"Mentiunea noastra speciala se refera la un film captivant, cu mai multe niveluri, care arata modul in care perceptia noastra despre un lucru sau un eveniment se impleteste cu conceptiile pe care le avem despre bine si rau. Compus din inregistrari militare care nu au fost niciodata menite sa fie date publicitatii, filmul ne prezinta scene in care pilotii de elicoptere trebuie sa decida asupra nivelului de amenintare reprezentat de tintele pe care le au in vizor. Noi, ca spectatori pozitionati pe scaunul pilotului, suntem pusi in situatia de a ne gandi in ce masura este justificat sa apesi sau nu pe tragaci. Tonul reflexiv al vocii naratorului si ritmul montajului ne tin cu sufletul la gura pana la finalul filmului de debut al lui Eleonore Weber. Si noaptea se va sfarsi este o privire subtila si convingatoare asupra razboiului si a importantei pe care o are capacitatea de a anticipa", se arata in motivatia juriului.

Realizatoarea filmului, Eleonore Weber, a transmis un mesaj emotionant publicului din Romania: "Imaginile la care am lucrat deseneaza un peisaj terifiant, care ameninta sa se impuna dincolo de contextul razboaielor din Orientul Mijlociu. Sper ca putem sa scapam si sa rezistam. Traiasca cinematograful!"

Juriul Sectiunii "Voci emergente ale documentarului" a fost alcatuit din Federico D'Accinni (coordonator al selectiei internationale a serviciului de streaming MUBI), Ilona Hongisto (profesor la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie) si Andrei Tanasescu (membru in comisia de selectie a sectiunii Giornate degli Autori a Festivalului de la Venetia si selectioner pentru Festivalul Kino Pavasaris din Vilnius).

SECTIUNEA EUROPA CENTRALA & DE EST, dedicata in acest an filmelor de non-fictiune cu teme si subiecte ancorate in spatiul asa-numitului Bloc Estic, a selectat 10 filme produse sau co-produse in Armenia, Belarus, Estonia, Franta, Germania, Kazakhstan, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Serbia, Ucraina si Ungaria.

Luisa Bade: Este foarte important sa invatam din lectiile trecutului

Marele castigator al Sectiunii Europa Centrala & de Est este filmul "Atat timp cat mai ai brate" (Luisa Bade - Germania, 2020), despre care juriul spune ca este un film poetic si un document istoric important.

Motivatia juriului: "Papusarul Frank ne spune povestea sa din vremea cand era membru al unui grup anticomunist, in Republica Democrata Germana. Regizorul Luisa Bade creeaza astfel, intr-un mod unic, o naratiune vizuala impresionanta, lasand in acelasi timp frau liber imaginatiei si emotiei noastre. Teatrul de papusi pus in scena de autor este regizat magistral si reuseste sa atinga coarda sensibila atat in cazul personajului principal, cat si in sufletul spectatorului. Acordam premiul acestui film poetic pentru originalitatea sa si pentru abordarea complexa a modului in care ne raportam la trecutul nostru. "Atat timp cat mai ai brate" este un document istoric important, modelat artistic de amintiri subiective".

"Sunt foarte recunoscatoare ca am primit acest premiu la AFF. Ii multumesc juriului ca a apreciat un astfel de film, mai ales intr-o perioada precum cea pe care o parcurgem. Cred ca este foarte important sa invatam din lectiile trecutului", a spus regizoarea Luisa Bade.

Maksim Shved: Urmeaza documentare puternice despre ceea ce se intampla acum in Belarus

Juriul a acordat si o mentiune speciala filmului "Arta pur si simplu" (Maksim Shved - Polonia, Belarus, 2019). "Acordam o mentiune speciala unui documentar cinematografic despre procesul de iesire din modul totalitar de a gandi prin intermediul unui act de creatie non-violent - dialog intre oameni si dialogul cu spatiul urban. Prin detalii zilnice inteligente selectate, filmul dezvaluie tensiunea a doua tendinte opuse care trebuie sa coexiste: dorinta naturala de libertate si o viata in armonie si teama de a nu depasi regulile specifice unei societati totalitare. Desi vorbim despre o creatie artistica provocatoare, filmul evita sa judece; in schimb, ridica intrebari despre societatea actuala din Belarus", se arata in motivatia juriului.

"Ma bucura mult aceasta mentiune speciala. A trebuit sa verific cu Google translate motivatia juriului, pentru ca nu mi-a venit sa cred ca au fost spuse cuvinte atat de frumoase despre filmul nostru. Dupa cum stiti, parcurgem o perioada dramatica in Belarus, asa ca va rog sa fiti pregatiti sa vedeti in curand cateva documentare puternice de la noi", a declarat Maksim Shved, autorul filmului.

Juriul Sectiunii "Europa Centrala & de Est" a fost alcatuit din Samay Claro (director de Comunicare al festivalului DOK.fest Munchen), Ksenia Okhapkina (membra in Uniunea Rusa a Realizatorilor de Documentar si in Uniunea Artistilor Vizuali Europeni) si Julia Varga (responsabila cu programarea a popularei cinemateci de documentar Les Ecrans du Passage din Pantin, din suburbiile Parisului).

Detalii despre filmele castigatoare, aici: https://youtu.be/PXs1kW1etRM

Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, al Centrului National al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu si al Uniunii Cineastilor. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#astra film festival online, #festival de film, #festival online , #stiri magazin