Astra Film anunta 41 de documentare online, intre 16 si 25 octombrie

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 06:28
2565 citiri
Astra Film anunta 41 de documentare online, intre 16 si 25 octombrie

Astra Film Festival va prezenta online, in partea a doua a lunii octombrie, 41 de filme, dintre care jumatate au fost incluse in doua competitii.

Dupa o editie de colectie desfasurata in aer liber, in centrul istoric al Sibiului si in locatii din miraculosul Muzeu Astra, Festivalul International de Film de la Sibiu isi cheama spectatorii pentru a doua parte a festivalului, care va avea loc in online, in perioada 16-25 octombrie. Provocarea e mare: 41 de filme bune in 10 zile. Dintre aceste filme, 10 concureaza in Competitia "Voci emergente ale documentarului", iar alte 10 in Competitia "Europa centrala si de Est". In plus, publicul mai poate alege sa vada 10 dintre cele mai apreciate filme ale editiei Astra Film Festival 2020 Open Air si alte 11 filme din Arhiva de aur a Festivalului. Detalii pe site: https://www.astrafilm.ro/filme-online/.

Pentru a viziona online filmele, cinefilii, trebuie sa se afle pe teritoriul Romaniei. Pentru un film se platesc 2 euro, iar abonamentul care permite vizionarea intregului program costa 20 euro. Plata se face online.

"Editia Open Air a festivalului a intrecut asteptarile tuturor. Dar nu ne-a permis sa aratam intregul program, pentru ca vizionarea filmelor in aer liber poate fi facuta doar seara. De aceea am decis sa prezentam online o parte din selectia Astra Film Festival 2020. Este vorba in special de cele doua sectiuni de competitie si de un amplu program de industrie. In plus, am pregatit o selectie din filmele preferate de public la editiile anterioare, astfel incat sa poata fi vazute de aceia care nu au ajuns sa le vada la Sibiu. Timp de zece zile, va fi cu adevarat festival online, iar cei care vor prinde gustul trebuie sa ia in calcul inca de acum sa faca o pauza de Netflix", a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Competitia "Voci emergente ale documentarului"

In Competitia "Voci emergente ale documentarului" s-au calificat cele mai noi 10 productii din Germania, SUA-Cehia, Danemarca, Austria, Franta si Romania. Sunt filme ale unor autori tineri, unii chiar la debut, care puncteaza subiecte dureroase si experimenteaza folosirea limbajului cinemaului documentar in abordarea realitatii care ne inconjoara.

Evadare in garaj (Natalija Yefimkina, Germania - 2020 * 93'), un film in care descoperim cum garajul poate fi unica sansa la multumirea de sine pentru barbatii aflati dincolo de Cercul Polar, care isi creeaza existente alternative intr-un univers din tabla de cativa metri patrati.

Hai sa vorbim despre adulter (Bara Jichova Tyson, SUA-Cehia - 2019 * 72'). Alegand o perspectiva flexibila si o abordare rafinata, Jichova, ajunge sa ne arate aspecte importante ale unui subiect aparent "ros pana la os": adulterul in contextul a ceea ce se stie despre sex, dragoste, minciuna si casatorie.

Nu ma uita (Sun Hee Engelstoft, Danemarca - 2019 * 86'), o alta premiera nationala un film in care regizorul sta de vorba cu trei coreence care au ramas insarcinate in afara mariajului si pune o intrebare grea: Ce determina o mama sa-si dea copilul spre adoptie?

Oeconomia (Carmen Losmann, Germania - 2020 * 89'). Documentarul dezvaluie regulile jocului in capitalism si arata un paradox bizar: economia creste si profitul este posibil doar cand ne indatoram.

Paradoxul cristelului de camp (Goerg Oberlechner, Austria - 2020 * 51'), despre o gigantica parada militara organizata de Ziua Nationala a Austriei intr-o perspectiva apare din care se poate privi acest eveniment.

Secrete de familie (Susanne Kovacs, Danemarca - 2019 * 60'). Susanne Kovacs este nepoata unor supravietuitori ai Holocaustului. Mama nemtoaica si tatal evreu s-au casatorit crezand ca razboiul e un capitol inchis si ca trecutul lor foarte diferit nu le va afecta viitorul impreuna. Dar se inselau.

Si noaptea se va sfarsi (Eleonore Weber, Franta - 2020 * 75'). Un documentar bazat pe inregistrarile video realizate de fortele armate americane sau franceze pe fronturile din Afganistan, Irak si Siria.

Spiridus pe jumatate (Jon Bjarki Magnusson, Islanda - 2020 * 62') este un basm islandez modern, in care viata este celebrata cu fervoare in ciuda faptului ca stim cu totii ce ne asteapta la capatul drumului. Filmul a fost prezentat in premiera mondiala la Sibiu, la AFF 2020 Open Air.

Tatal nostru (Andrei Dascalescu, Romania - 2020 * 85'). Regizorul, Andrei, asteapta un copil si merge sa-si caute tatal instrainat, devenit intre timp calugar pe muntele Athos, pentru a afla cum sa devina el insusi tatal pe care el si-a dorit intotdeauna sa-l aiba. Filmul nu este disponibil online.

Traiasca dragostea (Sine Skibsholt, Danemarca - 2020 * 75'). Documentarul exploreaza lupta unei adolescente care are cancer si care nu isi doreste decat sa-si vada de scoala si prieteni, dar si sa-i determine pe cei din jurul ei sa-si vada de a lor...

Juriul acestei competitii este alcatuit din Frederico D'Accinni - coordonator Programe Internationale MUBI (UK), Ilona Hongisto - profesor de film documentar la NTNU (Norvegia) si Andrei Tanasescu - curator de film in Toronto si Bucuresti.

Realitati din fostul bloc sovietic in Competitia "Europa Centrala si de Est"

In Competitia "Europa Centrala si de Est" sunt de asemenea 10 productii si coproductii din Polonia-Belarus-Estonia, Ucraina, Germania, Serbia, Ungaria, Marea Britanie-Kazahstan, Armenia-Franta si Rusia.

Arta pur si simplu (Maksim Shved, Polonia-Belarus-Estonia - 2019 * 52'). Un pictor misterios apare ca prin minune in diferite cartiere ale orasului Minsk. Trecatorii curiosi se apropie si-l intreaba ce picteaza, iar artistul ii intreaba la randul lui ce anume vad pe panza. Se isca astfel discutii despre "ultima dictatura a Europei".

Asa i-a lasat Dumnezeu (Roman Bordun, Ucraina - 2019 * 60') - un documentar-caleidoscop in care ii gasim la un loc pe cei drepti, cei cruzi, cei amuzanti, cei naivi si cei onesti.

Atata timp cat mai ai brate (Luisa Bade, Germania - 2020 * 93') este povestea unui papusar din Republica Democrata Germana, care a fost arestat in anii '80 si condamnat la inchisoare pentru distribuirea de manifeste pacifiste.

Cazul Makavejev sau procesul din sala de cinema (Goran Radovanovic, Serbia - 2019 * 73') este povestea unui proces scandalos la care a fost supus in 1971 regizorul Dusan Makavejev dupa ce o docufictiune a sa proiectata la Berlin si Cannes a fost considerata scandaloasa in Iugoslavia lui Tito

Cu Dumnezeu impotriva Partidului (Zsuzsanna Bak, Ungaria - 2019 * 50') arata cum au reactionat maicutele din ordinul Regina Mundi cand au fost investigate de politia comunista, in 1967.

Intoarcerea la Epipo (Judit Olah, Ungaria - 2020 * 84'). La sfarsitul anilor '80, multi adolescenti din Ungaria visau sa mearga intr-o tabara de vara iesita din comun, careia i se dusese vestea pentru distractia pe cinste. Atat ca in spatele jocurilor inocente se ascundeau umilirea si abuzul bine mascat.

Intr-o zi senina de aici poti vedea revolutia (Emma Charles, Ben Evans James; Marea Britanie- Kazakhstan - 2020 * 64'). Documentarul excaveaza straturi succesive de legenda, istorie si tarana pentru a scoate in evidenta faliile dintre guvern, popor si pamant.

Satul femeilor (Tamara Stepanyan; Armenia, Franta - 2019 * 81'). In Lichk, Armenia, traiesc doar femei, copii si batrani. Barbatii sunt plecati noua luni pe an la munca, in Rusia.

Un turneu promotional (Aleksey Sukhovey, Rusia - 2019 * 61'). Zeci de soldati din armata rusa transporta pe teritoriul intregii tari o expozitie itineranta cu arme capturate din Siria.

Universitatea Libera (Jonathan Hunter, Ungaria - 2019 * 54'). Studentii si profesorii Universitatii Central-Europene (UCE) trebuie sa faca fata unei adevarate ostracizari din partea guvernului tot mai autoritar, iar noi suntem martorii subrezirii democratiei din tara vecina.

Juriul acestei competitii este alcatuit din Samay Claro - Director de programe si comunicare la Dokfest Munchen, Ksenia Okhapkina - regizor de film documentar din Sankt Petersburg (filmul ei de debut, Immortal, a castigat Premiul Sectiunii New Voices la AFF 2019) si Julia Varga - artist vizual, regizor de filme documentare si curator al cinematecii Les Ecrans du Passage din Paris (Pantin).

In acest an, Astra Film Festival a propus o desfasurare hibrida: AFF Open Air (puteti vedea filmul festivalului aici: https://youtu.be/LgFbcHDDC1Y), respectiv AFF Online, care se va desfasura in perioada 16-25 octombrie 2020.

Astra Film Festival este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, al Centrului National al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu si al Uniunii Cineastilor. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#astra film, #festival film, #filme documentare , #stiri magazin