Arta prepararii ceaiului in Taiwan, o traditie seculara - Documentar

Marti, 18 Iunie 2013, ora 23:10
5207 citiri
Arta prepararii ceaiului in Taiwan, o traditie seculara - Documentar
Foto: Le Monde

De la productie la degustare, prepararea ceaiului in Taiwan este ridicata la rang de arta. Mai mult, este la fel de precisa ca un mecanism de cea mai inalta tehnologie si acelasi ritual se repeta de secole.

Traditia este adanc inradacinata in modul de viata al taiwanezilor si nicio masina moderna nu ar putea s-o inlocuiasca.

Pe blogul din Le Monde, Geraldine Rue (jurnalist semnatar al multor reportaje de calatorie) a explicat cum a fost initiata in arta ceaiului, intrand intr-o reputata casa de ceai din Taipei.

"In China, diverse tipuri de ceai se disting prin culoare, dar in Taiwan ele se disting prin fermentare (oxidare). Wan Shan Pouchong are o fermentatie de 10%, iar High Mountain Oolong 20%. Savoarea acestor varietati de Oolong nu se poate compara prin nimic cu savoarea ceaiurilor chinezesti", explica Jasan, unul din specialistii avizati ai casei.

Recoltarea ceaiului

Incepand cu campiile de pe coasta de vest a Lantului Muntos Central si pana le cele din estul insulei, fiecare regiune ofera conditii favorabile unei varietati specifice de ceai.

Ceaiul Oolong este cultivat in regiuni muntoase, iar plantele cresc in 3 sau 4 ani, inainte de primele recolte.

Doar mugurii cei mai fragili si mai verzi sunt indepartati. Frunzele sunt apoi fermentate dupa o tehnica foarte precisa si adaptata fiecarei varietati.

Dupa acest proces lent, producatorii vand recolta caselor de ceai. "Dupa ce am cumparat de la fermieri frunzele deja fermentate, noi trebuie apoi sa le triem, curatam, uscam si sa le amestecam", precizeaza Jasan.

Totul se face conform traditiei, pentru a avea garantia ca ceaiul obtinut are mereu aceeasi calitate, pentru care producatorii primesc si 80 de euro pentru 500 de grame.

Ceremonia ceaiului, degustarea

De la clatirea frunzelor, la cea a ceainicului si cestilor, fiecare etapa este importanta pentru a scoate in evidenta aromele licorii asiatice.

Se poate bea aici un Wan Shan Pouchong, Oolong mai usor, sau High Mountain cu arome mai tari. Timpul de infuzare pentru prima varietate este exact 60 de secunde, a doua are nevoie de 20. Nicio secunda in plus, deoarece, daca se depaseste timpul, totul se ia de la capat.

Ceaiul cu perle

De asemenea, tipic taiwanez este ceaiul cu perle. Preparat cu lapte de soia si cu bile negre de tapioca, este servit rece, intr-un pahar mare, asa cum vedem in fotografia de mai jos. Se bea cu un pai avand diametrul gros ca sa poti aspira bilele gelatinoase.

Specialitate originara din orasul Taichung, ceaiul cu perle se prezinta acum intr-o multitudine de parfumuri si texturi ce se consuma in toata insula, fiind apreciat mai ales de tineri.

In caz ca va propuneti sa faceti o calatorie in Taiwan, nu ezitati sa degustati deliciosul ceai, preparat cu atata migala.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cai Oolong Taiwan, #ceai Taiwan obicei, #ceai chinezesc Oolong , #obiceiuri