Arta de a nu-ti pierde timpul degeaba

Sambata, 31 Martie 2012, ora 22:50
8438 citiri
Arta de a nu-ti pierde timpul degeaba
Foto: Arhiva

Uneori timpul trece atat de repede, incat, seara, te miri cum de s-a dus ziua si n-ai facut nimic. Cine ajunge acolo, inseamna ca nu stie diferenta dintre a face ceva si a nu face nimic. Ceva i se pare putin. El ar vrea, de obicei, sa faca totul, ceea ce, de cele mai mute ori, frizeaza imposibilul.

De cele mai multe ori, cei care nu reusesc nimic, incearca prea multe, cei care nu reusesc perfect nu se multumesc cu putin, iar cei care nu ajung sa termine, n-au curajul sa inceapa, scrie

Kabanik.

In orice caz, logica si experienta spun ca este mult mai greu sa termini un lucru decat sa-l incepi, dar cea mai mare povara dintre toate poverile este sa tragi din greu la un lucru inceput. Este povara care nu trebuie abandonata.

Cateva sfaturi ar putea fi de folos pentru cei care observa cum zboara timpul pe langa ei si nu se aleg cu nimic de pe urma lui.

Nu cauta perfectiunea

Proverbul romanesc spune ca mai binele este dusmanul binelui. Daca nu esti multumit cu ce ai facut si vrei sa imbunatatesti tot ce faci, nu vei termina niciodata. Este mult mai practic un lucru terminat si util, chiar daca nu este perfect, decat unul ramas neterminat, numai pentru ca ai vrut sa atinga perfectiunea, la care poate nu vei ajunge niciodata.

Marile muzee ale lumii sunt pline de capodopere ai caror autori le-au aruncat sau le-au lasatneterminate, socotind ca trebuie imbunatatite. Unele dintre ele valoreaza milioane de dolari.

De altfel, dupa ce l-ai terminat si ai incpeut sa-l folosesti, ai timp sa-i faci ajustarile, daca vrei. Nu te opreste nimeni.

Concentreaza-te pe un singur lucru

Iarasi ma voi referi la intelepciunea proverbelor care spun ca acela care fuge dupa doi iepuri, nu prinde niciunul. Avem o dexteritate deosebita de a porni la o treaba si a ne aminti, pe parcurs, ca mai aveam una de facut, apoi alta. La sfarsitul zilei, descoperim ca n-am terminat niciuna.

Concentrandu-te pe un singur lucru iti incordezi suficient atentia, iar, cand l-ai terminat, vei porni la urmatorul cu noi forte. Doua lucruri facute in paralel iti consuma, de obicei, tot atata timp cat iti ia fieare in parte, dar rezultatele sunt incomparabil mai rele. Concluzia: toate trebuie facute pe rand.

Fa-ti o lista

Ziua de lucru a omului inteligent incepe cu o lista. Conditia este ca lista sa nu contina o insiruire interminabia si imposibila. O lista responsabila trebuie sa contina mai putin decat ceea ce poti face intr-o zi. Daca le-ai terminat pe toate mai devreme, meriti un moment de odihna.

Daca n-ai nevoie sa te odihnesti, nimic nu te poate sa faci orice altceva, nepus pe lista. Dar, daca n-ai facut decat jumatate din ce era pe lista, asta te va demoraliza, te va descuraja si te va stresa. Te simti un om de nimic, nu pentru ca n-ai facut totul, pentru ca ai facut lista prea lunga.

Acum, ori niciodata

Exista lucruri care nu suporta amanare. Acestea nu se pun pe lista. Ele nu se intercaleaza intre problemele de rutina, pentru ca nu stii care din ele va ramane nefacuta. Acel lucru care este esential si vital trebuie sa fie el singur obiectivul zilei. Nu-ti fie teama ca raman altele neglijate.

Important este sa-l epuizezi intergal pe cei vital, de care depinde poate viata ta si a familiei tale, situatia ta, banii tai, bunurile tale, familia ta si tot ce ti-e mai drag si util.

Da socoteala pentru tot ceea ce faci

In mod normal, nu esti singur. Ai familie. Familia trebuie sa stie ce obiective ai, cum le-ai programat, cum le-ai adus la bun sfarsit. Daca ai probleme, te va ajuta. Daca n-ai avut probleme, ai motive sa te prezinti responsabil in fata familiei.

Toti te vor respecta pentru ca nu esti un om ascuns, toti vor simti nevoia sa nu fie nici ei ascunsi. Cand dai socoteala, te simti in fata unui fapt implinit si-i observi pe altii cum se bucura de bucuria ta. Ai tras linie.

Nici nu stii ce important este sa tragi linie, in fata multimii de afaceri rezolvate, care te bucura si care bucura intreaga familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#managementul timpului, #sfaturi organizare, #time management , #obiceiuri