Arheologii au descoperit o strada ''pierduta'' din Ierusalim, construita de Pilat din Pont

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 22:20
4852 citiri
Arheologii au descoperit o strada ''pierduta'' din Ierusalim, construita de Pilat din Pont
Foto: captura video

Arheologii au identificat o strada "pierduta" din Ierusalim, una dintre strazile importante ale orasului antic, ce a fost construita de guvernatorul roman al Iudeii Pilat din Pont, ramas in istorie pentru rolul sau in crucificarea lui Iisus.

Strada, ce avea aproape 600 de metri, facea legatura intre bazinul Siloam - un loc in care pelerinii se opreau pentru a se imbaia si pentru a bea apa - si Muntele Templului, cel mai sfant loc din Ierusalim. Aceasta strada era strabatuta probabil de pelerinii care veneau sa se roage la Templu.

Dovezile arheologice cu privire la Pilat din Pont sunt limitate, iar aceasta descoperire face putina lumina cu privire la personalitatea acestui guvernator roman, conform unui studiu despre descoperire publicat recent in revista Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

Faptul ca Pilat a construit o strada care ii ajuta pe pelerini sa ajunga la Templu sugereaza ca acesta nu ar fi fost atat de preocupat doar de propriul interes si de indiferent fata de supusi, asa cum sustin cronicarii din epoca.

Oamenii de stiinta stiau de existenta acestei strazi, arheologii desfasurand sapaturi in aceasta zona a Ierusalimului inca din secolul al XIX-lea. Ceea ce nu s-a stiut pana acum a fost cat de veche este aceasta strada.

Pentru a afla, arheologi de la Autoritatea Israeliana pentru Antichitati si de la Universitatea din Tel Aviv au sapat pana la straturile de pamant de sub strada. Ei au descoperit zeci de monede, dintre care cele mai recente dateaza din anii 30 - 31 d.Hr., perioada ce corespunde guvernoratului lui Pilat. Absenta unor monede mai noi indica faptul ca totalitatea sau o mare parte a lucrarilor de constructie la aceasta strada s-au incheiat in perioada lui Pilat.

Izvoarele istorice si Biblia il prezinta pe Pilat din Pont intr-un mod negativ. Cum altfel, cand acest guvernator roman este celebru tocmai pentru ca l-a judecat pe Iisus si a ordonat executia sa prin crucificare. Putinele izvoare istorice care-l mentioneaza arata ca Pilat a confiscat banii dintr-o trezorerie sacra pentru a construi un apeduct, a incalcat in mod repetat legile religioase iudaice si i-a ucis pe cei care protestau fata de deciziile sale.

Cronicarul antic Philo (20 i.Hr. - 50 d.Hr.) scria ca oamenii din Iudeea "erau satui de mite, insulte, furturi, abuzuri, desfrau, executii fara proces si de cruzimile ce pareau sa nu se mai sfarseasca", incat au scris o petitie catre imparatul Tiberius, solicitandu-i sa intervina personal.

Faptul ca a construit o strada care facea legatura intre bazinul Siloam si Muntele Templului indica faptul ca Pilat poate nu era atat de corupt pe cat arata izvoarele istorice si religioase, sustin acum istoricii.

"Importanta acestei strazi este evidenta, atat din punct de vedere al dimensiunilor cat si al calitatii constructiei, care a necesitat, fara indoiala, o forta de munca scumpa, alcatuita din mestesugari priceputi", conform studiului ce insoteste descoperirea. Strada avea 8 metri latime, iar constructia ei a necesitat aproximativ 10.000 de tone de piatra de cariera.

"Nu mai este posibil sa consideram aceasta prima perioada de guvernare romana directa asupra Iudeii drept una caracterizata exclusiv de interesul propriu si de coruptie", se mai precizeaza in studiu.

Scopul constructiei acestei strazi a fost probabil de a calma tensiunile dintre Pilat si evrei, dar si pentru a demonstra abilitatile de conducator ale guvernatorului roman, conform coordonatorului acestui studiu, Nahshon Szanton, arheolog din cadrul Autoritatii Israeliene pentru Antichitati.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#strada Ierusalim Pilat Pont , #arheologie