Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Animale terifiante care ne-ar putea salva viata in moduri total neasteptate

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 06:20
6522 citiri
Animale terifiante care ne-ar putea salva viata in moduri total neasteptate
Foto: Pixabay

Doar pentru ca oamenii se afla in varful lantului trofic, nu inseamna ca nu ne putem ingrozi cand un paianjen ne priveste amuzat. In adancul sufletului, stim ca suntem doar niste animale lipsite de colti, gheare sau venin si, daca am fi lasati singuri intr-o camera cu ceva care nu este suficient de dragut pentru un gif animat, am iesi printr-o gaura in forma de om, direct prin perete.

Exista insa animale terifiante care ne-ar putea salva viata candva, in moduri dintre cele mai neasteptate.

Omul, cu toata suprematia sa pe aceasta planeta, este departe de a fi cel mai invulnerabil, comparativ cu alte specii, in ce priveste apararea in fata dusmanilor invizibili - agentii patogeni.

Si chiar daca sistemele noastre imunitare au reusit sa se adapteze pentru a ne apara impotriva anumitor boli, exista inca multi patogeni care ne pot veni de hac.

Prin comparatie, imunitatea naturala a unor animale este indiscutabil mai remarcabila, iar unii compusi din veninul sau saliva lor ne-ar putea salva viata.

Cracked a notat cateva exemple de animale fioroase ale caror mecanisme perfecte, imunitare sau de hranire, ar putea duce la descoperirea unor tratamente de care am avea mare nevoie:

Crocodilii

Desi traiesc in unele dintre cele mai contaminate de bacterii ecosisteme din lume, aceste reptile nu mor din cauza infectarii ranilor, spun cercetatorii. Studiile au dezvaluit ca sangele crocodililor poate distruge virusul HIV si unele superbacterii rezistente la antibiotice.

Aceasta capacitate superioara de a lupta cu infectiile se datoreaza modului in care este construit sistemul imunitar al crocodililor, acesta atasandu-se de patogeni si facandu-i pur si simplu bucati.

Cobrele

Veninul cobrei si efectele lui sunt printre primele lucruri care ne vin in minte cand ne gandim la acest sarpe. Cercetatorii explica faptul ca toxinele din veninul cobrelor este atat de neurotoxic, incat blocheaza comunicarea intre sistemul nervos central si muschii prazii.

Eficienta veninului cobrei este data insa si de capacitatea acestuia de a bloca sistemul imunitar al prazii, astfel incat sa nu poata incepe procesul de vindecare. Pornind de la aceasta observatie, cercetatorii au ajuns la concluzia ca veninul de cobra ar putea fi folosit impotriva afectiunilor in care sistemul imunitar este hiperactiv (bolile autoimune).

De asemenea, unii oameni de stiinta sunt de parere ca veninul ar putea fi folosit pentru maladii precum HIV sau scleroza multipla.

Liliecii vampir

In ciuda renumelui nefericit, liliecii vampir ar putea oferi o serie de tratamente pentru unele dintre cele mai complicate probleme medicale de la nivelul creierului.

Liliecii vampir nu sug sangele victimelor, ci il ling de pe acestea, dupa ce le provoaca rani ce pot sangera chiar si cateva ore, explica cercetatorii.

Studiile au stabilit ca saliva liliecilor vampir actioneaza ca un anticoagulant, ceea ce inseamna ca ar putea fi folosita pentru crearea unor medicamente impotriva atacurilor vasculare cerebrale, compusii din saliva liliecilor avand capacitatea de a subtia sangele si deci de a dizolva cheagurile care ne-ar putea pune in pericol.

Rechinii

Rechinii sunt, deasemenea, animale cu o reputatie proasta, dar care ne-ar putea ajuta in viitor. Pielea rechinilor are capacitatea de a impiedica patogenii sa se aseze pe ea.

Solzii rechinilor sunt aranjati intr-un model de diamant, care creaza o perna de aer cand sunt atinsi, pornind de la cap inspre coada. Aceasta adaptare evolutiva impiedica depunerea bacteriilor.

Sharklet Technologies, o companie americana, lucreaza deja la un material care atunci cand este aplicat pe suprafete din spitale impiedica raspandirea bacteriilor, reducand riscurile infectiilor intraspitalicesti.

Viperele

Veninul viperelor este unul dintre cele mai periculoase din lume, din cauza unor enzime care dilata vasele de sange, ducand la scaderea brusca a tensiunii arteriale.

Cum tensiunea arteriala crescuta reprezinta un risc major in accidentele vasculare, folosirea acestor enzime ar putea reduce acest pericol.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cercetare, #animale fioroase, #crocodili, #vipera, #venin, #saliva, #piele, #tratamente , #cercetare