Ana lui Manole in varianta machedonilor si mireasa cu paine la subtiori Interviu

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 08:59
14260 citiri
Ana lui Manole in varianta machedonilor si mireasa cu paine la subtiori Interviu
Foto: Societatea Culturala Aromana

Traditiile, legendele si cultura culinara a minoritatilor din Romania nu sunt familiare in toata tara, desi unele sunt fascinante si urmate pas cu pas de oamenii din comunitate.

Ziare.com a stat de vorba cu Kiratsa Gheorghe, fost presedinte al Societatii Culturale Aromane, pentru a afla traditii si povesti ale comunitatii din care fac parte persoane publice precum Gica Hagi, Simona Halep sau Gigi Becali, dar care se mandreste si cu nume precum Toma Caragiu sau Ion Luca Caragiale.

Care este cea mai cunoscuta legenda aromana?

Am copilarit intr-o familie calda, numeroasa, iar bunica ne spunea numai povesti si balade in aromana. Imi amintesc legenda constructiei unui pod peste raul Arta. Mitul jertfei pentru creatie, sacrificiul ca solutie pentru realizarea unor lucruri marete.

O echipa de mesteri construiau un pod peste rau, dar acesta se surpa. Un vis al mesterului sef ii spune sa o zideasca la piciorul podului pe sotia celui care urma sa le aduca mancarea in ziua urmatoare. Si situatia dramatica il determina sa faca sacrificiul. Se intampla ca tocmai sotia mesterului sef, cu un copil sugar acasa, sa fie cea zidita. Legenda spune ca raul tremura ca trupul tinerei sotii si raul involburat urla ca bebelusul femeii.

Cel mai mult ma impresiona balada Sana si arderea Gramostei. Poate pentru ca este vorba despre o tanara frumoasa, fiica celnicului, care moare cu arma pentru a se apara, in timp ce turcii distrugeau si pradau orasul. Sana moare, orasul arde, aromanii se raspandesc si infiinteaza alte localitati, dar noi gramusteanji inca purtam in suflet acel oras prosper.

Care sunt cele mai cunoscute traditii aromane?

Cele mai cunoscute traditii ale noastre sunt cele legate de evenimentele importante din viata omului: botezul, nunta si inmormantarea.

Ce ne puteti spune despre traditiile legate de nuntile aromani?

Nunta la aromani este momentul de trecere catre o singura viata in doi, moment de responsabilizare a tinerilor. Obiceiurile au scopul si rolul de a binecuvanta drumul in viata al tinerilor, de a impartasi bucuria formarii unei familii.

Ce obiceiuri nu pot fi uitate in aceasta zi?

Este greu de spus ce obicei este de neuitat. Pentru mireasa, pentru soacra mica si rudele ei emotionant este momentul despartirii, cand paraseste casa parinteasca.

Pentru mire, soacra mare si familie emotionant este momentul in care mirii trec pragul casei mirelui. Neaparat mireasa face semnul crucii pe tocul usii, cu paine la subtiori si o cana de apa in mana, paseste pragul alaturi de sot. Cu un stergar alb, soacra mare ii cuprinde pe amandoi si ii trage in casa. Amandoi pasesc cu aceleasi responsabilitati in noua viata.

Stiu ca dureaza cateva zile. Ce reprezinta fiecare zi in parte si ce se face in fiecare zi?

Nunta dureaza mai multe zile, in care se desfasoara anumite obiceiuri, de la pregatirea zestrei, framatarea aluatului, coaserea hlamburei (hlambura - un steag in forma de cruce pe care se coase o broderie alba si se pun trei mere rosii - n.red.), barbierirea mirelui, vizita la mireasa, cununia, intampinarea si primirea tinerei perechi in casa si petrecerea. Dupa petrecere se descoase hlambura, se duce mireasa la rau impreuna cu mirele.

Mai pastreaza tinerii aromani aceste traditii sau se pierd usor, usor?

Daca si cat mai pastreaza tinerii traditiile este greu de spus. Traditiile apartin neamului, poate ar fi bine sa se cunoasca semnificatia traditiilor, sa fie intelese, astfel incat ele sa fie practicate cu bucurie, deoarece ele sunt de bun augur.

Stiu ca exista traditia Julamila. In ce consta aceasta?

Despre Julamila pot sa va spun din ce imi povestea tatal meu, acum nu se mai pastreaza. Dupa Anul Nou, de Boboteaza, un grup de flacai se mascheaza si interpreteaza rolul de mire si mireasa, formeaza un alai de nunta, apoi colinda pe la casele oamenilor, cantand si dansand.

Cum este vazut divortul in comunitatea dvs?

Divortul, destramarea familiei, nu este un lucru bun, indiferent de etnia celor care trec printr-o astfel de situatie. Este o vorba la aromani: "ti-i prota, nu-i a doua". Important este sa se constientizeze importanta casatoriei. Un rol important il au parintii, ei incearca sa medieze.

Sasii si obiceiurile lor stravechi: Ce traditii se mai pastreaza in Ardeal Interviu

Cum este bucataria dvs. traditionala fata de cea romaneasca?

Bucataria traditionala a fost conditionata de mediul, reliful si de indeletnicirile de baza ale aromanilor. Placinte cu branza, spanac, praz, cu lapte si oua, carnea de miel, de oaie, tocana de ardei cu branza si oua. Exista cateva diferente specifice intre cele doua bucatarii, legate de ingrediente si de felul in care sunt gatite.

Care este cea mai cunoscuta mancare aromana si cum se prepara?

Multi apreciaza placinta cu praz. Reteta este simpla si la indemana. Foi de placinta, praz inabusit si branza. Foaia se intinde in tava, se presara praz si branza. Se mai pune o foaie si se pune la cuptor.

Am incercat in textul de mai jos, in aromana, sa dau o definitie aormanului si conduitei lui in viata:

"Armanjlji, celnitslji a muntsalor, sh-adra bana mushata pritu chischineatsa purtaticlui a loru shi pritu pistea adetslor a loru. S-afirea s-iasa tu miydani cum tsi s-hiba, s-apanghisea di lucri psefti cu minduita lor. Ahoryea di tuti alanti milets ditu Balcani, adetsli armaneshtsa suntu yilia suflitlui armanescu: fronimu, tinjisitu, chischinu. Di anda s-aminta, omlu treatsi pritu bana cu buni sh cu arali, cu caimo sh cu harau".

Varianta tradusa: "Aromanii, nobili ai muntilor, isi faceau viata frumoasa prin comportamentul lor si prin credinta in traditiile lor. Aveau grija sa nu fie vazuti oricum, in conceptia lor se puneau la adapost de lucrurile indoielnice. Separat de celelalte popoare din Balcani, obiceiurile armanesti sunt aidoma sufletului armanesc: cuminte, respectuos, curat. De cand vine pe lume omul trece prin viata cu bune si cu rele, cu durere si bucurie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#traditii aromani, #obiceiuri aromani Romania, #traditii aromani Romania, #nunti aromani , #obiceiuri