Ai multi copii? Cercetatorii spun ca ai putea muri mai devreme

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 20:41
3902 citiri
Ai multi copii? Cercetatorii spun ca ai putea muri mai devreme
Foto: caribbeanscienceart.blogspot.com

Un studiu recent arata ca o familie numeroasa ti-ar putea lua cativa ani din viata. Cercetatorii sustin ca au gasit o legatura intre numarul de copii si durata de viata a unei persoane.

O familie cu multi copii are multe avantaje, insa unul dintre aspectele negative, in opinia expertilor, este ca acestia ti-ar putea scurta viata. Cercetatorii de la Universitatea Gothenberg au studiat procesul de imbatranire a gastelor, folosind tehnici ultra-moderne de genetica. Acestia au ales o specie de pasari celebre pentru longevitatea lor, sustinand ca au descoperit o legatura intre reproducerea acestei specii si durata vietii, relateaza Medical Daily.

Alimente pentru o viata cat mai lunga cu putinta

Pentru a intelege conexiunea descoperita de oamenii de stiinta, trebuie sa stim ca telomerul reprezinta o regiune de ADN, fiind situat la capatul fiecarul cromozom liniar. Cercetarile anterioare au indicat faptul ca lungimea telomerului ar arata durata de viata a unei fiinte.

Gastele au fost urmarite din adolescenta pana in ultimele stadii de viata. Fiecarei pasari i-a fost masurat telomerul de doua ori pe parcursul vietii, la o distanta de doi ani. La sfarsit, specialistii au descoperit ca aceste gaste isi pot conserva lungimea telomerului mai mult decat alte pasari cu o durata de viata mai scurta.

De asemenea, cercetatorii au precizat ca aceste gaste nu pun accent pe reproducere, avand putini urmasi, ci pun mai mult accent pe mentineare organismului sanatos. Concluzia: atat in lumea animala, cat si in cazul oamenilor, numarul copiilor este legat de durata de viata, care tinde sa se scurteze in cazul familiilor numeroase.

Operatii estetice care ne schimba destinul si durata vietii?

Oamenii de stiinta au mai dat si alte exemple concludente din lumea animala: "Elefantii sunt longevivi, insa au foarte putini urmasi, in timp ce soarecii traiesc putin, dar lasa in urma un numar considerabil de progenituri".

Specialistii au ajuns si la o alta concluzie interesanta: pasarile de sex masculin si-au conservat mai bine lungimea telometrului, in timp ce pasarile de sex feminin si-au pierdut mai repede din lungime pe parcursul vietii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#familie numeroasa durata viata, #familie numeroasa longevitate, #copii durata viata , #cercetare