Ai auzit de cancerul copacilor? Afla daca poate fi tratat si daca afecteaza fructele Interviu

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 08:1714932 citiri
Ai auzit de cancerul copacilor? Afla daca poate fi tratat si daca afecteaza fructele Interviu
Foto: Pixabay/Hans

Cand auzim termenul de cancer, ne gandim imediat la tumorile care ii afecteaza pe oameni, insa, aceasta afectiune apare si in randul copacilor.

Inginerul Razvan Cotianu a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ce reprezinta, de fapt, cancerul copacilor si cum poate fi prevenita aceasta boala.

Specialistul a explicat ca pomii bolnavi cancer nu pot fi salvati, dar si cum pot ajunge fructele sa fie afectate.

Cancerul copacilor este un termen foarte putin cunoscut in randul oamenilor de rand. Ne puteti explica in ce consta acesta?

Este una dintre cel mai des intalnite boli ale pomilor fructiferi, care se manifesta indeosebi la materialul saditor provenit din pepinierele in care nu se respecta asolamentul, parcelele fiind plantate ani de zile cu aceleasi specii. Bacteria Agrobacterium tumefaciens ataca in special pe radacini, unde dezvolta tumori (gale, excrescente) de marimi, forme si consistente diferite, cu suprafata rugoasa.

Cum se manifesta? Cum il poate recunoaste un om de rand?

Principalul simptom al cancerului este dezvoltarea unor tumori de marimi, forme si consistente diferite. Caracteristic este aparitia de tumori secundare, la oarecare distanta de tumoarea principala dupa un timp mai indelungat.

La pomii din pepiniere, tumorile se dezvolta pe radacini si in zona coletului (zona ce delimiteaza radacina de tulpina).

Cancerul vitei de vie are doua tipuri de tumori, ambele pe parti aeriene ale plantei, rar pe cele subterane. In cazul cancerului vitei de vie, cele mai multe tesuturi tumorale putrezesc si se desprind, la sfarsitul fiecarui an, iar in anul urmator apar altele noi.

Afecteaza toate speciile de copaci? Atat fructiferi, cat si nefructiferi?

Sunt afectate peste o suta de specii de arbori si arbusti ornamentali, pomi fructiferi, arbusti fructiferi, vita de vie si chiar plante erbacee (muscata, begonie).

Pot fi fructele puse in pericol de aceasta boala?

Nu in mod direct. Indirect da, pentru ca boala produce dereglari metabolice sau fiziologice semnificative. Aceste modificari fiziologice pot influenta formarea si mai ales maturarea fructelor. Plantele ajung sa nu mai poata hrani rodul la nivelul normal, asteptat.

Are vreo legatura cu precipitatiile sau seceta?

Bacteria se dezvolta foarte bine in conditii de umiditate relativ ridicata. Boala este favorizata de solurile grele, compacte si expuse excesului de umiditate.

In functie de specie, ce parte a copacului este afectata?

Radacinile si tulpina (baza trunchiului) in cazul pomilor sau dupa caz tulpinile la arbustii fructiferi.

De obicei, la pomi fructiferi altoiti, cancerul sau diversele proliferari apar in zona punctului de altoire.

Se poate trasfera de la un copac la altul? Este "contagioasa"?

Da. Transmiterea bolii de la pomii bolnavi la cei sanatosi se realizeaza de catre insecte, om. Cel mai adesea, bacteriile sunt transportate de apa care se scurge pe sol.

Cum poate fi salvat un copac lovit de aceasta boala?

Din pacate, nu poate fi salvat. Mai devreme sau mai tarziu va pieri.

Exista vreun tratament preventiv?

Principalele masuri de protectie sunt cele agrofitotehnice. O practica incorecta, exercitata de unii pepinieristi, este indepartarea tumorilor, deoarece boala este sistemica si dupa cativa ani tumorile vor reaparea provocand pieirea plantei.

Masuri preventive. Intrucat boala persista in solul pepinierei pana la 3-4 ani (in functie de sol, pH, umiditate, temperatura), dezvoltarea fiind optima la temperatura de 22-30 grade C si la umiditatea de 80%, sunt necesare o serie de masuri profilactice pentru ca bacteria sa nu se manifeste pe materialul saditor.

De exemplu, amplasarea pe soluri usoare pe care in prealabil s-au cultivat graminee sau lucerna, evitarea baltirilor de apa, dezinfectia prealabila a solului, reducerea fertilizarilor cu azot si suplimentarea potasiului si a fosforului. Dupa recoltare, pepinieristii trebuie sa sorteze materialul saditor si sa distruga toti pomii afectati, atacati de cancerul bacterian.

Aceste masuri pot afecta fructele, daca este vorba despre un pom fructifer?

Masurile preventive nu afecteaza fructele, calitatea lor igienica.

Comentarii
Kogaion78
rank 2
la noi in orase...ii taie...tumorile securiste...