A murit Almudena Grandes, scriitoarea al cărei roman erotic a stârnit un mare scandal

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 09:26
8816 citiri
A murit Almudena Grandes, scriitoarea al cărei roman erotic a stârnit un mare scandal
Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes FOTO News.ro

Romanciera şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes, care a lăsat posterităţii un roman erotic şi a făcut senzaţie recent cu o istorie a contemporană a Spaniei, a murit sâmbătă, a anunţat prim-ministrul spaniol, salutând "o referinţă a epocii noastre".

În vârstă de 61 de ani, ea a anunţat în octombrie că suferă de cancer.

"Pierdem una dintre scriitoarele de referinţă ale epocii noastre. Angajată şi curajoasă, şi care a povestit istoria noastră cu un punct de vedere progresist. Amintirea ta, opera ta vor fi întotdeauna cu noi, Almudena Grandes", a scris pe Twitter şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez, potrivit AFP.

"Spunem adio cu mare greutate Almudenei Grandes, naratoare fundamentală a literaturii spaniole, plecată mult prea devreme. Almudena Grandes a portretizat cu măiestrie istoria noastră recentă şi a dat voce celor care nu au avut-o niciodată", a scris pe Twitter Institutul Cervantes.

Născută la Madrid în 1960, Almudena Grandes a devenit cunoscută cu un roman erotic care a stârnit scandal în 1989, "Las edades de Lulu", volum care a fost ecranizat în Franţa în 1990 sub titlul "Les vies de Loulou".

Ea a publicat în 1991, "Te llamaré viernes", o poveste de dragoste între marginalizaţi, într-un Madrid ostil, apoi, în 1994, "Malena es un nombre de tango", roman apreciat în care a tratat una dintre temele recurente: o tânără imperfectă şi rebelă care se luptă pentru a-şi găsi locul în lume contra normelor sociale.

În 2010, ea s-a lansat într-un proiect ambiţios în şase volume care povestesc anii de după Războiul civil din Spania.

Ea a semnat regulat editoriale în marele cotidian El Pais iar la mijlocul lunii octombrie a scris despre cancerul cu care fusese diagnosticată.

Militantă pentru numeroase cauze, femeile sau ajutor pentru migranţi, Almudena Grandes i-a luat apărarea în 2010 judecătorului Baltazar Garzon care a fost acuzat că a vrut să ancheteze crimele amnistiate ale regimului franchist, semnând un manifest împreună cu cineastul Pedro Almodovar şi cu poetul comunist Marcos Ana.

A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
Clubul Sportiv Dinamo a anunţat, joi, decesul profesorului Horaţiu Giurgiu (85 de ani), o legendă a baschetului românesc şi a CS Dinamo. Antrenorul cunoscut de apropiați sub numele de...
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
#Almudena Grandes, #scriitor, #deces, #roman erotic, #scandal , #stiri magazin