A murit Almudena Grandes, scriitoarea al cărei roman erotic a stârnit un mare scandal

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 09:26 8498 citiri
Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes FOTO News.ro

Romanciera şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes, care a lăsat posterităţii un roman erotic şi a făcut senzaţie recent cu o istorie a contemporană a Spaniei, a murit sâmbătă, a anunţat prim-ministrul spaniol, salutând "o referinţă a epocii noastre".

În vârstă de 61 de ani, ea a anunţat în octombrie că suferă de cancer.

"Pierdem una dintre scriitoarele de referinţă ale epocii noastre. Angajată şi curajoasă, şi care a povestit istoria noastră cu un punct de vedere progresist. Amintirea ta, opera ta vor fi întotdeauna cu noi, Almudena Grandes", a scris pe Twitter şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez, potrivit AFP.

"Spunem adio cu mare greutate Almudenei Grandes, naratoare fundamentală a literaturii spaniole, plecată mult prea devreme. Almudena Grandes a portretizat cu măiestrie istoria noastră recentă şi a dat voce celor care nu au avut-o niciodată", a scris pe Twitter Institutul Cervantes.

Născută la Madrid în 1960, Almudena Grandes a devenit cunoscută cu un roman erotic care a stârnit scandal în 1989, "Las edades de Lulu", volum care a fost ecranizat în Franţa în 1990 sub titlul "Les vies de Loulou".

Ea a publicat în 1991, "Te llamaré viernes", o poveste de dragoste între marginalizaţi, într-un Madrid ostil, apoi, în 1994, "Malena es un nombre de tango", roman apreciat în care a tratat una dintre temele recurente: o tânără imperfectă şi rebelă care se luptă pentru a-şi găsi locul în lume contra normelor sociale.

În 2010, ea s-a lansat într-un proiect ambiţios în şase volume care povestesc anii de după Războiul civil din Spania.

Ea a semnat regulat editoriale în marele cotidian El Pais iar la mijlocul lunii octombrie a scris despre cancerul cu care fusese diagnosticată.

Militantă pentru numeroase cauze, femeile sau ajutor pentru migranţi, Almudena Grandes i-a luat apărarea în 2010 judecătorului Baltazar Garzon care a fost acuzat că a vrut să ancheteze crimele amnistiate ale regimului franchist, semnând un manifest împreună cu cineastul Pedro Almodovar şi cu poetul comunist Marcos Ana.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News