A fost inventat un material cu forma reversibila, a carui structura este inspirata de arta islamica (Video)

Joi, 17 Martie 2016, ora 10:31
3062 citiri
A fost inventat un material cu forma reversibila, a carui structura este inspirata de arta islamica (Video)
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Metamaterialele sunt proiectate pentru a detine proprietati care nu apar in natura. Una dintre aceste proprietati vizeaza capacitatea lor de a se lati atunci cand sunt intinse, in loc sa se lungeasca si sa se subtieze.

Cercetatorii din Canada au fabricat un tip special de foi perforate din cauciuc care detin aceasta proprietate si care raman, apoi, stabile in forma lor expandata, pana cand asupra lor este aplicata o presiune care le readuce la forma initiala, transmite News.ro.

Materialele cu o astfel de structura ar putea fi utilizate la fabricarea unor stenturi dilatabile si a unor componente care intra in structura navelor spatiale.

"In cazul materialelor conventionale, atunci cand tragi intr-o directie, se contracta in celelalte directii", a explicat Ahmad Rafsanjani, profesor la Universitatea McGill din Montreal, coordonatorul studiului.

Inventia-minune: Structura mai usoara decat apa, dar mai dura decat otelul (Video)

"Dar, in cazul materialelor 'auxetice', datorita arhitecturii lor interne, atunci cand tragi intr-o directie, ele se extind in directii laterale", a adaugat profesorul canadian.

Noua inventie a fost prezentata, miercuri, in cadrul conferintei "March Meeting", organizata de American Physical Society.

Profesorul Rafsanjani si colegii lui s-au inspirat in realizarea acestor materiale "auxetice" din motivele desenate pe doua turnuri funerare din Iran, vechi de peste 1.000 de ani.

"Atunci cand privesti motivele islamice, vezi o 'biblioteca' uriasa de geometrii. Pe peretii celor doua turnuri funerare, poti sa gasesti 70 de arhitecturi diferite: dispuse in mozaic si cu motive curbate", a adaugat profesorul canadian.

Material cu densitatea de sase ori mai mica decat a aerului, made in China

Doua dintre acele motive au dovedit ca detin o combinatie neobisnuita de proprietati, atunci cand cercetatorii canadieni le-au reprodus, intr-o forma simplificata, folosind un dispozitiv de taiere cu laser si foi din cauciuc. Foile "auxetice" astfel create nu numai ca s-au extins in toate directiile atunci cand au fost intinse, dar ele au prezentat capacitatea de a reveni la forma initiala dupa ce asupra lor a fost aplicata o anumita presiune.

O astfel de "bistabilitate" este neobisnuita pentru materialele create anterior, a explicat profesorul Rafsanjani. Doar cateva alte metamateriale cu acest tip de proprietate au fost create in lume, insa ele se bazeaza pe tehnici de pliere care se inspira din origami.

Descoperire revolutionara: un material-minune absoarbe orice lumina

"Noul tip de design structural este usor de fabricat. Ai nevoie doar de un dispozitiv de taiere cu laser. In functie de rezolutia laserului, poti sa reduci dimensiunea mostrelor, probabil pana la o microscala. Sau poti sa le cresti dimensiunea, pentru a obtine componente mai mari, precum sateliti sau panouri solare", a adaugat coordonatorul echipei canadiene.

De asemenea, savantii din Canada au descoperit ca pot sa "regleze" proprietatile foilor "auxetice", modificand, de exemplu, bazele tiparelor lor structurale, prin transformarea liniilor drepte in linii curbe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#material inventat arta islamica, #material nou inventat, #material inventat , #inventii
Comentarii