Cea mai mica gaura neagra din Calea Lactee, descoperita de oamenii de stiinta. Cum au botezat-o

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 20:14
4642 citiri
Cea mai mica gaura neagra din Calea Lactee, descoperita de oamenii de stiinta. Cum au botezat-o
Gaura neagra FOTO: PIxabay

Oamenii de stiinta au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai mica gaura neagra din Calea Lactee si totodata cea mai apropiata gaura neagra de Sistemul Solar - un obiect cosmic atat de neobisnuit incat a primit porecla "Unicornul", transmite joi Reuters.

Astronomii sunt de parere ca aceasta gaura neagra are aproximativ 3 mase solare si face parte dintr-un sistem binar, denumit V723 Mon, alaturi de o stea gigantica rosie.

Gaura neagra se afla la aproximativ 1.500 de ani lumina distanta de Soare. Ea este cea mai apropiata gaura neagra de Sistemul Solar. Pentru comparatie, cea mai apropiata stea, Proxima Centauri, se afla la aproximativ 4 ani lumina de Soare.

"Am poreclit aceasta gaura neagra 'Unicornul' in parte pentru ca sistemul V723 Mon se afla in constelatia Monoceros - care se traduce prin unicorn (sau licorn) dar si pentru ca este un sistem foarte deosebit atat in ceea ce priveste masa gaurii negre si apropierea sa de Terra, conform lui Tharindu Jayasinghe, de la Ohio State University, coordonatorului acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Exista trei categorii de gauri negre. Cele mai mici, categoria din care face parte si "Unicornul", sunt numite si gauri negre de masa stelara si s-au format in urma colapsului gravitational al unei singure stele. Cele mai mari sunt asa-numitele gauri negre supermasive, asa cum este Sagittarius A, gaura neagra aflata in centrul Caii Lactee, la o distanta de aproximativ 26.000 de ani lumina de Soare si care are aproximativ 4 milioane de mase solare. De asemenea, exista si o clasa de gauri negre de masa intermediara intre cele doua categorii mentionate.

"Este clar ca natura produce gauri negre cu o mare varietate de mase. Insa o gaura neagra de doar trei mase solare este o surpriza. Nu exista modele prea bune cu privire la modul de aparitie al acestor gauri negre, insa sunt convins ca de acum inainte oamenii de stiinta se vor ocupa mai mult de acest lucru", a comentat si co-autorul studiului, profesorul Kris Stanek de la aceeasi universitate.

"Unicornul" este singurul ocupant al unei nise de clasificare intre cele mai mari stele neutronice cunoscute - obiecte care rezulta tot din prabusirea gravitationala a unor stele - care au in jur de 2,2 mase solare si cele mai mici gauri negre cunoscute pana la descoperirea "Unicornului", care au in jur de 5 mase stelare.

''Unicornul este pur si simplu una dintre cele mai mici gauri negre care pot exista", a precizat Jayasinghe.

Puternica sa gravitatie altereaza forma stelei sale companion intr-un fenomen cunoscut drept distorsiune mareica, facand ca aceasta stea sa aiba mai degraba o forma alungita decat sferica si modificand traiectoria luminii provenite de la aceasta stea. Aceste interactiuni au facut posibila descoperirea gaurii negre.

Spre deosebire de alte gauri negre care au stele pe orbita, in acest caz gaura neagra nu consuma materie de la steaua companion, care este de 173 de ori mai stralucitoare decat Soarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee formată la colapsul unei stele. De câte zeci de ori este mai mare ca soarele nostru VIDEO
Cea mai mare gaură neagră din Calea Lactee formată la colapsul unei stele. De câte zeci de ori este mai mare ca soarele nostru VIDEO
Telescopul spațial Gaia a descoperit o gaură neagră impresionantă la 2.000 ani-lumină de Pământ. Este cea mai mare gaură neagră formată la colapsul unei stele identificată până acum...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#gaura neagra calea lactee, #galaxie, #Univers, #stiinta , #planete
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Cea mai mica gaura neagra din Calea Lactee, descoperita de oamenii
M
MacGigy-FDPhute
rank 5