A fost descoperita cea mai apropiata gaura neagra de Pamant (Foto)

Joi, 07 Mai 2020, ora 14:40
4650 citiri
A fost descoperita cea mai apropiata gaura neagra de Pamant (Foto)
Foto: Twitter/European Southern Observatory - ESO

Cea mai apropiata gaura neagra de Terra a fost descoperita de astronomi la circa 1.000 de ani-lumina distanta de planeta noastra, conform unui studiu stiintific publicat miercuri.

Gaura neagra se afla pe orbita cu doua stele ce pot fi vazute cu ochiul liber din emisfera sudica, a anuntat in jurnalul Astronomy & Astrophysics echipa de cercetatori, condusa de Thomas Rivinius de la Observatorul European Austral (European Southern Observatory - ESO) cu sediul in Germania, citat de agentia DPA.

"Acest sistem contine cea mai apropiata gaura neagra de Pamant cunoscuta", a spus Rivinius, citat intr-un comunicat emis de ESO.

Datorita apropierii lor similare, cele doua stele companioane ale gaurii negre pot fi observate in conditii de intuneric si cer senin din emisfera sudica, fara ajutorul instrumentelor, a explicat ESO.

Galaxia noastra, Calea Lactee, are un diametru de aproximativ 120.000 de ani-lumina. Un an-lumina este echivalent cu distanta strabatuta de lumina pe parcursul unui an. Din punct de vedere tehnic, gaurile negre sunt invizibile, deoarece densitatea lor si fortele gravitationale rezultate sunt atat de mari, incat nici macar lumina nu o pot lasa sa scape.

Oamenii de stiinta au dezvoltat un mod de observare a siluetelor unor gauri negre folosind radiotelescopul pentru a detecta razele X emise de materia pe care o absorb.

In acest caz, insa, nou descoperita gaura neagra este cu adevarat invizibila, deoarece in prezent nu absoarbe materie din spatiul inconjurator.

Unele gauri negre sunt active, in timp ce altele sunt adormite, cum este cazul acesteia, si pot fi detectate prin intermediul efectului lor gravitational asupra stelelor din apropiere.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#gaura neagra Pamant, #gaura neagra apropiata Pamant , #spatiu