9 scenarii despre cum a disparut Atlantida (I)

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 16:13
11423 citiri
9 scenarii despre cum a disparut Atlantida (I)
Foto: curiosity

Orasul pierdut, legendara Atlantida, a fost descrisa de filosoful grec antic Platon in doua dintre operele sale, ca fiind o insula bogata, care a fost inghitita de mare, in urma unor cutremure.

De-a lungul istoriei, Atlantida a fost cautata cu inversunare, in special in ultimul secol de catre cercetatori, iar posibilele locuri unde s-ar putea gasi sunt Dona Ana din Spania, insula Santorini sau Creta.

O echipa de arheologi a descoperit un text. El a fost scris de una dintre cele mai luminate minti din istorie, Platon, care spune povestea unui oras pierdut, ingropat sub apa si care detine secrete neobisnuite despre o societate avansata si despre niste comori de nepretuit, potrivit Curiosity Discovery.

In secolul al IV-lea i.Hr., filosoful Platon scria o serie de dialoguri (Timaeus si Critias), in care a introdus povestea Atlantidei. Potrivit lui Platon, orasul Atlantida a fost locul celei mai avansate societati din lume. Acesta s-a remarcat prin uimitoare elemente arhitecturale, cladiri impunatoare, poduri si pasaje, impodobite cu metale pretioase.

Desi multi cred ca aceasta este doar o poveste, altii sustin ca Atlantida reprezinta o lume uluitoare, care a fost reala. Asadar, ce ar fi putut provoca inghitirea unui oras de catre apele marii sau ale oceanului?

Va prezentam posibile scenarii despre cum a disparut Atlantida, motive pentru care povestea sa ar putea fi reala.

1. Marea Negra ar fi putut inunda Atlantida?

Este posibil ca povestea Atlantidei sa fie pur si simplu repovestita de Platon, asa cum s-a transmis din mai multe generatii, iar inundarea Atlantidei sa fi fost provocata de Marea Neagra, care a avut loc in jurul anului 5.600 i.Hr.? Unii oameni cred acest lucru.

Temperaturile au crescut la sfarsitul erei glaciare si nivelul marilor s-a ridicat considerabil. Se crede ca apa din Marea Mediterana si din Marea Egee si-ar fi croit drum spre Marea Neagra, care in acel moment era un lac.

La randul sau, Marea Neagra a crescut suficient pentru a inunda zona inconjuratoare. Se considera ca au fost inundate suprafete de 100.000 de kilometri patrati, iar cresterea nivelului marii a fost de 50 de metri.

2. Activitatea placilor tectonice

Activitatea placilor tectonice a produs uimitoare modificari ale scoartei Pamantului. Ar fi putut fi scufundata Atlantida de miscarea placilor tectonice? Masaaki Kimura, un geolog marin si fost profesor la Universitatea Ryukyus din Japonia, crede ca a gasit ramasitele legendarei civilizatii Mu, care a avut aceeasi soarta ca orasul scufundat Atlantida al lui Platon.

Kimura a inceput sa studieze structurile subacvatice, care sunt situate in largul coastelor de la Yonaguni Jima, la sfarsitul anilor '80, si de atunci el sustine ca a descoperit drumuri, monumente, castele si chiar o piramida. Kimura considera ca activitatea tectonica a produs scufundarea acestui vechi oras.

3. Un cutremur puternic

In scrierile lui Platon, disparitia Atlantidei a fost provocata "de cutremure si de inundatii de o violenta extraordinara", care au fost suficient de puternice pentru a inghiti un oras, in cursul unei singure zile.

Colosalul cutremur din 11 martie 2011 din Japonia ne-a reamintit ca asemenea cataclisme pot produce astfel de catastrofe. Deci, ar putea ca un asemenea soc sa fi dus la disparitia legendarei Atlantida?

4. O eruptie vulcanica

Cand vulcanul Vezuviu a erupt in anul 79 d.Hr., locuitorii din Pompei si Herculaneum au avut foarte putin timp pentru a scapa, iar mai mult de 2.000 dintre acestia nu au mai putut sa o faca. Ingropate sub straturile de lava vulcanica, detaliile vietii de atunci au fost conservate pana in prezent.

Sapaturile efectuate au scos la iveala una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie. Aceasta eruptie vulcanica ne-a oferit un exemplu real, cum un oras antic a fost ingropat. Ar fi putut un alt oras, precum Atlantida lui Palton, sa fi avut aceeasi soarta? Unii spun ca da, gandind la faptul ca Atlantida a fost o civilizatie minoica.

O eruptie vulcanica de pe insula greaca Thera (acum Santorini), care a avut loc in jurul anului 1600 i.Hr. a provocat disparitia civilizatiei minoice. In timpul unei expeditii din anul 2006, o echipa de cercetatori au descoperit cenusa si depozite de piatra vulcanice in jurul insulei Santorini, la 20-30 de kilometri distanta.

Grosimea depozitelor sunt intre 10 si 80 de metri, indicand faptul ca eruptia a fost cu 33% la puternica decat estimarile initiale. Prin comparatie, eruptia de pe Santorini a fost de 10 ori mai mare decat cea a vulcanului Krakatau din Indonezia, care a curmat viata a 35.000 de oameni.

5. Valurile tsunami

Imaginati-va un lant de cataclisme, un cutremur si eruptia unui vulcan de proportii uriase, urmate de valuri tsunami. Valurile tsunami care ajung pe tarm au o viteza uimitoare, distrugand totul in calea lor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#orasul pierdut Atlantida, #insula pierduta atlantida, #Atlantida scenarii dsparitie, #cum a disparut atlantida , #descoperire