De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae?

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 18:06
5150 citiri
De unde se trage obiceiul darului de Sf. Nicolae?

Legendele au totdeauna farmecul lor, iar, daca sunt pretext pentru cadouri, devin cu atat mai mult fermecatoare.

Biografia sfantului Nicolae isi are inceputurile tot intr-o legenda. Potrivit traditiei, sfantul Nicolae si-a facut aparitia pentru prima oara in vis. Prin al secolul IV-lea, i s-a aratat lui Constantin cel Mare, cerandu-i gratierea a trei soldati care fusesera condamnati si urmau sa fie executati a doua zi.

Consecvent credintei si smereniei sale, imparatul a anulat pedeapsa, iar, pentru ca visul a avut loc in noaptea de 6 decembrie, aceasta data a ramas prin traditie ziua Sfantului Nicolae, respectata in intreaga crestinatate, pana astazi.

Lasand la o parte legenda, Sfantul Nicolae din Mira a fost, totusi, o realitate istorica, in cinstea careia episcopul din Pinara a zidit o biserica, in secolul al VI-lea.

Documentele vechi despre existenta si viata Sfantului nu mai exista, cel mai "recent" datand din anul 1264, cand Iacob de Voragina redacteaza Legenda Aurea, cu datele biografice detaliate ale Sfantului Nicolae.

Lasand insa deoparte documentele si istoria, sa ne intoarcem la frumusetea legendei. Cea mai veche din ele se refera la un nobil sarac, tatal a trei fete, pe care nu le putea marita din cauza situatie financiare precare.

Un episcop generos

Nobilul sarac era credincios, fetele erau evlavioasa, iar Nicolae, ajuns episcop, a hotarat sa intervina. A lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur, fara alta explicatie decat atat cat sa inteleaga nobilul destinatia saculetului. Puterea divina intervenea prin mijloacele ei, pentru ca el sa-si marite fata cea mare.

Povestea s-a repetat cand a venit timpul maritisului celei de a doua fete, iar, cand a socotit ca trebuie sa o marite si pe a treia, nobilul a stat la panda ca sa identifice donatorul.

Episcopul, insa, tinea sa ramana incognito si, in acest scop, a pus aurul intr-un ciorap si l-a strecurat pe gura hornului, pentru ca, dimineata familia sa-l gaseasca in soba.

Secretul n-a putut fi pastrat, nobilul si-a identificat binefacatorul, a povestit in localitate, vestea s-a raspandit in lume, si pana la urma, in intreaga crestinatate s-a instituit frumosul obicei de a pune un cadou cuiva din familie, in ciorapul de dinainte pregatit, la gura sobei. Primele beneficiare ale cadourilor au fost sotiile, iar, mai tarziu, au urmat copiii.

Faptul devenind de notorietate, iconografia catolica il reprezinta adesea pe sfantul Nicolae cu trei bile aurii, simbolul celor trei pungi de aur. Iconografia ortodoxa nu prea face referire la legenda saculetelor si la bile, dar placerea de a oferi daruri si - mai ales - de a le primi nu mai tine seama de nici o iconografie.

O celebra pictura de Tintoretto (1518-1594), expusa la Kunsthistorisches Museum, din Viena il reprezinta pe Sfantul Nicolae, imbracat ca episcop, purtand in maini o carte, cu cele trei bile simbolice. Este pictura care a consacrat momentul in fata artei si a legendei.

S-ar parea ca legenda Sfantului Nicolae sta la baza altei legende, la fel de indragite, cea a lui Mos Craciun. Nici acesta nu este atestat istoric, dar este respectat si iubit de copii, inclusiv de cei mari.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#legenda Sfantul Nicolae, #origini Sfantul Nicolae, #cadou Sf Nicolae, #dar Sfantul Nicolae , #obiceiuri